Pagina's

maandag 29 april 2013

Ivo van Woerden - Het drama van Alphen ***** (23 april 2013)

Op 9 april 2011 voltrok zich een vreselijk drama in Alphen aan den Rijn. De 24-jarige Tristan van der Vlis schoot in winkelcentrum De Ridderhof zes mensen dood, verwondde zeventien anderen en pleegde daarna zelfmoord. In die luttele minuten raakten vele levens verwoest. Ivo van Woerden sprak met nabestaanden, slachtoffers, hulpverleners, politie en vele anderen die dit drama meemaakten. In een huiveringwekkend relaas reconstrueert hij de vreselijke impact van een dag die zo veelbelovend zonnig begon, maar al snel donker kleurde van verdriet.

Lees hier de gehele recensie...

Column: Toveren met boeken (22 maart 2013)

Harry Potter. Wie kent hem niet? De verlegen jongen met de hemelsblauwe ogen en het ronde brilletje, behept met heuse tovenaarskunsten. Menig kind is met hem opgegroeid en zo ook mijn zoon. Vanaf de allereerste pagina van 'Harry Potter en de Steen der Wijzen' werd hij meegetrokken in de magische wereld van Zweinstein. Hij ging helemaal op in de avonturen die Harry beleefde met zijn vrienden.

Lees hier de gehele column...

Boekpresentatie 'Virtuele tango' van Melissa Skaye (22 maart 2013)

Met een overtuigende snelheid wist Melissa Skaye op Tenpages.com de benodigde aandeelhouders bij elkaar te krijgen, waarmee haar manuscript verzekerd was van een uitgever. Daarna volgde een drukke tijd van schaven, herschrijven en polijsten. Maar 21 maart 2013 was het dan zover; bij boekhandel Stumpel in Hoorn vond de presentatie plaats van 'Virtuele tango'.

Lees hier het gehele artikel...

Klik hier voor meer foto's....


(* Dit boek is tot stand gekomen via Tenpages.com.
  Aangezien ik hier aandelen in heb gekocht staat mijn naam achterin het boek. Leuk!)

Anne Nicolai - Sprakeloos **** (22 maart 2013)

Chloe werkt als journaliste voor een krant. Ze woont samen met Alex, met wie ze een bijzondere relatie heeft; ze praten niet tegen elkaar. Het hoognodige gaat via briefjes, maar doorgaans hebben ze genoeg aan gebaren. Als Chloe op een rommelmarkt een oude camera op de kop weet te tikken, ziet ze tot haar verbazing dat er nog een rolletje in zit. Enthousiast slaat ze aan het fotograferen, maar die stemming slaat al gauw om als ze het rolletje laat ontwikkelen. Op de foto's is een meisje te zien, en niet zomaar een meisje. Zij blijkt kort daarvoor vermoord te zijn en kàn dus helemaal niet op de foto's staan. En die gebeurtenis blijkt niet het enige mysterie.

Lees hier de gehele recensie...

Yrsa Sigurdardottir - Ik vergeet je niet **** (15 maart 2013)

Drie vrienden - Gardar, Katrín en Líf - strijken neer in een afgelegen dorpje op de IJslandse Westfjorden. Terwijl ze flink bezig zijn met de renovatie van hun vakantiehuis doen zich daar angstaanjagende gebeurtenissen voor. Tegelijkertijd - aan de andere kant van het fjord - pleegt een vrouw zelfmoord. Agente Dagny en dokter Freyr houden zich bezig met het onderzoek, maar dat loopt al snel vast. Wanneer duidelijk wordt dat de overleden vrouw geobsedeerd werd door de mysterieuze verdwijning van de zoon van Freyr een paar jaar eerder, nemen de gebeurtenissen een huiveringwekkende wending.

Lees hier de gehele recensie...

vrijdag 26 april 2013

Eugen Ruge - In tijden van afnemend licht **** (18 februari 2013)

 Na hun vlucht voor de nazi's en het daartoe gedwongen verblijf in Mexico, keert Wilhelm Umnitzer - een overtuigd communist - samen met zijn vrouw Charlotte terug naar de DDR. Het is dan 1952. Vier jaar later trekt hun zoon Kurt bij hen in, samen met zijn Russische vrouw Irina en hun zoontje Alexander. Kurt probeert de verschrikkingen van zijn verblijf in een strafkamp in de Sovjet-Unie achter zich te laten en een stabiel bestaan op te bouwen voor zijn gezin. Maar zijn twijfel over de gang van zaken in het land groeit alleen maar.

Lees hier de gehele recensie...


Michael Robotham - Zeg dat het je spijt ***** (26 januari 2013)

Twee tieners - Piper en Tash - lijken van de aardbodem verdwenen. Zijn ze weggelopen, of erger nog: heeft iemand hen ontvoerd of vermoord? Ondanks een grootschalig onderzoek wordt niets meer van hen vernomen. Joe O'Loughlin raakt bij de zaak betrokken als drie jaar later een echtpaar bruut wordt vermoord in het huis waar één van de meisjes woonde. De politie verdenkt een vroegere werknemer van het echtpaar, maar de gedetailleerde speurtocht van Joe brengt een andere, schokkende mogelijkheid aan het licht. Dit laat het politieonderzoek van destijds danig wankelen. Wat volgt, is een zenuwslopende race tegen de klok.

Lees hier de gehele recensie...

Charles Lewinsky - Terugkeer ongewenst **** (6 januari 2013)

Kurt Gerron is een succesvolle joodse acteur en regisseur die in 1943 samen met zijn vrouw Olga naar Theresienstadt gedeporteerd wordt. De kampcommandant Karl Rahm draagt hem op een propagandafilm te maken over Theresienstadt en zijn joodse inwoners. Dit druist uiteraard volkomen tegen Gerrons geweten in, maar hij weet dat hij met zijn vrouw op transport naar Auschwitz zal worden gezet als hij weigert. Terwijl Gerron worstelt met dit dilemma, gaan zijn gedachten terug in de tijd. Wat voor man was hij, en wat voor man zal hij nog zijn als hij zijn moraal opzij zet en de film maakt?

Lees hier de gehele recensie...


Kristien Hemmerechts - Kronkelpaden van het geheugen *** (9 december 2012)

Bij haar zoektocht naar de werking van het geheugen duikt Kristien Hemmerechts in haar eigen herinneringen en die van mensen uit haar naaste omgeving. Wat doet je geheugen? Zijn je herinneringen echt zo accuraat als hetgeen er gebeurde? De rode draad in het verhaal is het vroegtijdig overlijden van haar vroegere buurmeisje Micha, die overleed aan leukemie. Tijdens het reconstrueren van deze gebeurtenis ervaart de auteur dat haar eigen herinneringen soms sterk verschillen met die van anderen uit Micha's directe omgeving. Met behulp van dagboekfragmenten, mails en brieven ontdekt ze dat sommige herinneringen simpelweg niet waar kunnen zijn, en dat gebeurtenissen in de loop der jaren versmelten met andere ervaringen.

Bram Dehouck - Hellekind ***** (6 december 2012)

Toen Sam geboren werd, waren zijn ouders - Chris en Charlotte Walschap - dolgelukkig. Maar het innemende blonde kereltje is inmiddels uitgegroeid tot een stevige knul en in de afgelopen elf jaar hebben zich regelmatig gebeurtenissen voorgedaan waaruit blijkt dat er iets vreselijk mis is met Sam. Chris lijkt dat duidelijker in te zien dan Charlotte, die er een handje van heeft om alles met de mantel der liefde te bedekken. Maar ondertussen lijkt niemand vat te krijgen op Sam, en zijn agressieve gedrag begint uit de hand te lopen. Chris is bang dat er een dag komt waarop er echt slachtoffers zullen vallen. Uiteindelijk ziet Chris zich genoodzaakt tot het nemen van een gruwelijke beslissing; zijn zoon Sam uit de weg ruimen.

Lees hier de gehele recensie...


Judith Visser - Zeemansbruid **** (21 november 2012)

Ursula Klein is rechercheur bij de Rotterdamse politie. Zij en haar collega's worden geconfronteerd met een lugubere psychopaat, die levenloze naakte vrouwenlichamen dumpt in de straten van Rotterdam. Wanneer haar broer onbedoeld slachtoffer wordt, bijt Ursula zich nog grimmiger vast in het onderzoek. Nu de moordenaar zich van zo dichtbij heeft laten gelden, heeft dat zijn weerslag op Ursula's professionele inzicht. Ze heeft nog maar één missie: de dader te pakken krijgen voor er nog meer slachtoffers vallen.

Lees hier de gehele recensie...

Michelle Boyajian - Raak mij aan **** (26 oktober 2012)

Het leven van Katie Burelli staat volledig op zijn kop als haar echtgenoot Nick wordt vermoord. Het wordt er alleen maar erger op als blijkt dat hun adoptiezoon hem heeft doodgeschoten. Jerry, een boom van een vent met het IQ van een kind van tien, die door hen liefdevol in hun huis is opgenomen. Katie doet haar best om overeind te blijven tijdens de rechtzaak die volgt. Ze wordt gedwongen om haar leven in gedachten op een rijtje te zetten en zich af te vragen of zij misschien, heel misschien, ook schuldig is aan dit drama.

Lees hier de gehele recensie...


Column NS Publieksprijs 2012 (19 oktober 2012)

"Ogenschijnlijk nonchalant stond ik met mijn pen te spelen, maar van binnen deed ik even een klein vreugdedansje!"

Maandagavond mocht ik naar de uitreiking van de NS Publieksprijs 2012 in Amsterdam, om er verslag van te doen voor Leesfanaten.nl! Het was de eerste keer voor mij, dus ik was best nerveus. Gelukkig kwamen Roy en ik ruim op tijd aan. Bij binnenkomst kregen we een persbadge opgespeld en mochten we ons aansluiten bij de collega's van de landelijke media.

Lees hier de gehele column...

Wist je dat.....ik voor Leesfanaten verslag mocht doen van de uitreiking van de NS Publieksprijs 2012?

De uitreiking van de NS Publieksprijs 2012 vond gisteren plaats in de Posthoornkerk in Amsterdam. 'Tonio' van A. F. Th. Van der Heijden is met 39 procent van de stemmen uitgekozen tot winnaar. Recensent Sandra van de Walle was aanwezig en deed verslag van de uitreiking.

Lees hier het gehele artikel....

Carlos Ruiz Zafon - De gevangene van de hemel ***** (23 september 2012)

Het leven lacht Fermín Romero de Torres toe. Hij is een paar weken verwijderd van de mooiste dag van zijn leven; hij staat op het punt te gaan trouwen met zijn geliefde. Maar voor het zover is, laat een duistere vreemdeling een verontrustende boodschap voor hem achter en zet hiermee het leven van Fermín volledig op zijn kop. Duistere schimmen uit voorbije jaren lijken hem in te halen. Fermín ziet zich genoodzaakt zijn dierbare vriend Daniel Sempere de waarheid te onthullen omtrent zijn verleden. 

Lees hier de gehele recensie...

donderdag 25 april 2013

Edward Hendriks - Bloedgeld **** (28 juli 2012)

Wessel en Sanne verhuizen van Nederland naar Italië om hun Italiaanse droom gestalte te geven. Ze kopen en verbouwen een oude boerderij en hopen met het verhuren van een bijbehorend appartement wat van de kosten terug te verdienen. Daarnaast werkt Wessel als tekstschrijver, maar door gebrek aan inspiratie loopt dit niet geheel vlekkeloos. Dit legt een zware druk op de relatie. 

Lees hier de gehele recensie...

Belinda Meuldijk - Een hondje uit Spanje **** (13 juli 2012)

Belinda Meuldijk is al van jongs af aan begaan met het lot van de zwerfhonden in Spanje. Menig verwaarloosde viervoeter is liefdevol opgenomen in haar gezin, waardoor ze inmiddels een indrukwekkende roedel heeft opgebouwd. Maar daar is het probleem niet mee opgelost. Ze besluit een documentaire te maken en weet met de onthutsende beelden de aandacht te vangen van bekende Nederlanders. Met behulp van donaties zorgt ze ervoor dat er in Spanje een hondenopvang wordt opgezet. Op de achtergrond speelt de scheiding van Rob de Nijs, waardoor ze soms genoodzaakt is moeilijke beslissingen te nemen. 

Lees hier de gehele recensie...

Judith Visser - Ysabella **** (9 juli 2012)

Jill Valens bevindt zich in een nare periode in haar leven. Op zoek naar wat rust gaat ze naar de plek waar ze het liefst vertoeft: de grote stadsbibliotheek. Maar daar aangekomen raakt ze betrokken bij een serie schokkende gebeurtenissen die elkaar in rap tempo opvolgen. Voor ze het goed en wel beseft, raakt ze verzeild in een spannende race tegen de klok. Zal ze dit tot een goed einde weten te brengen of gooit haar stalkende ex-vriend roet in het eten? 

Lees hier de gehele recensie...

Jan Seghers - De zaak Rosenherz **** ( 28 juni 2012)

In 1966 wordt de prostituee Karin Rosenherz op gewelddadige wijze vermoord. Ondanks een grootscheeps onderzoek, wordt de moordenaar nooit gevonden. Veertig jaar later raakt de vriendin van hoofdinspecteur Marthaler zwaargewond als zij tijdens een kunsttransport wordt overvallen. Marthaler zet alles op alles om de dader te achterhalen. Daarbij krijgt hij hulp uit onverwachte hoek: een studente journalistiek genaamd Anna. Samen komen zij tot de ontdekking dat deze twee zaken niet op zichzelf staan. 

Lees hier de gehele recensie...

Dimitri Tokmetzis - De digitale schaduw *** (9 mei 2012)

Is onze privacy wel zo privé? Dimitri Tokmetzis doet een boekje open over onze digitale schaduw, en schetst daarmee een verontrustend beeld. Zijn wij ons er wel genoeg van bewust hoe een en ander in zijn werk gaat? Zijn de gegevens die men gebruikt wel juist? En in hoeverre zijn wij in staat om hier wat aan te doen? 

Anno 2012 ontkom je er niet meer aan: elektronische patiëntendossiers, OV-chipkaart, cameratoezicht, gezichtscans, vingerafdrukken en nog veel meer. Onze digitale gegevens worden regelmatig door anderen gebruikt. Dit heeft voordelen, maar ook zeker nadelen. Ons profiel bepaalt bijvoorbeeld of we wel of niet extra in de gaten gehouden worden, of we ergens naar binnen mogen of niet en of we wel een lening kunnen krijgen of niet. Maar de manier waarop deze gegevens worden verkregen en worden gecategoriseerd is ons niet altijd bekend.

De auteur legt uit hoe een digitaal profiel wordt opgemaakt, en in wat voor situaties er gebruik van wordt gemaakt. Tegelijkertijd laat hij zien dat er soms best reden is tot ongerustheid als dit soort gegevens ongezien worden overgenomen door diverse instanties. Om een greep te doen uit de - soms schrijnende - voorvallen: uithuisplaatsing van kinderen, weigeren van patiënten bij zorgverzekeringen, arrestaties op luchthavens en problemen met visa. In sommige gevallen blijken de gegevens ronduit onjuist te zijn. In de praktijk blijkt dat de controle op digitale gegevens nauwelijks aanwezig is, waardoor dit soort situaties zich voor kunnen doen.

Door de duidelijke schrijfstijl is het een interessant boek, maar gezien de hoeveelheid informatie die je voorgeschoteld krijgt is het geen boek wat je voor je ontspanning gaat lezen. Desondanks heb ik er wel aardig wat van opgestoken en ben ik wat voorzichtiger geworden met de dingen die ik via internet deel.

woensdag 24 april 2013

Tim Krabbé - Wij zijn maar wij zijn niet geschift **** (26 april 2012)

Tim Krabbé gaat terug naar de bloedstollende schietpartij op de Columbine High School op 20 april 1999. Met behulp van duizenden pagina’s getuigenverklaringen, dossiers, rapporten, maar ook dagboekpassages van de schutters, weet hij een gedetailleerde analyse te maken. Daaruit blijken de feiten toch wat anders te liggen als men al die jaren heeft aangenomen. 

De schrijver begint het boek met een reconstructie van het drama. Daarna neemt hij de lezer mee in de wereld zoals Erik en Dylan die beleefden. Na het lezen van de soms huiveringwekkende teksten die zij achterlieten op websites en fora, is het opmerkelijk te noemen dat er maar weinig mensen zijn die aan de bel trekken. Hoewel beide jongens uit een liefdevol en hoogopgeleid gezin komen, raken de twee al gauw verzeild in hun eigen wereld vol wapens en gewelddadige videogames. Onderhuidse woede, depressie en onmacht mondt uiteindelijk uit in een explosie van geweld. Daarbij vinden twaalf medestudenten en een leraar de dood. Velen raken - soms levensgevaarlijk - gewond.

Deze ingrijpende geschiedenis in dat kleine plaatsje Littleton, Colorado heeft veel indruk op me gemaakt. Wat bezielde deze twee jongens om over te gaan tot zoveel geweld? Was dat het feit dat ze gepest werden of had het een hele andere oorzaak? De schrijver stelt je niet teleur. Er is gedegen onderzoek verricht, en dat heeft een schat aan informatie opgeleverd. Er komen zelfs details aan bod, die nog niet bekend waren. Je leest een nauwkeurige uiteenzetting van deze schokkende gebeurtenis, waaruit blijkt dat de werkelijkheid misschien wel veel griezeliger is dan men altijd heeft gedacht.

Het boek leest niet als een roman, meer als een documentaire. Hoewel het gedeelte over de dagboeken ietwat langdradig is, maken juist die fragmenten erg veel indruk. Aan het einde komt de schrijver met zijn eigen, goed onderbouwde conclusie. Daarna volgt een imposante opsomming van bronnen, waaruit hij heeft kunnen putten.

Susan Abulhawa - Ochtend in Jenin **** (7 april 2012)

Susan Abulhawa beschrijft in ‘Ochtend in Jenin’ het leven van vier generaties uit een Arabisch-Palestijnse familie. Hoe zij hun dorp in 1948 moeten ontvluchten na het ontstaan van Israel, en hoe zij en hun nakomelingen proberen hun leven weer op te pakken in een vluchtelingenkamp in Jenin. Hoe diep is de impact van hetgeen hen overkomt op het verdere verloop van hun levens?

De rode draad door het verhaal is een ingrijpende gebeurtenis tijdens de massale tocht naar het vluchtelingenkamp. Dalia Abulheja raakt in de chaos gescheiden van haar jongste zoontje, Isma’iel. Verscheurd door verdriet is zij gedwongen verder te gaan met alleen zoon Joessoef. Isma’iel wordt meegenomen door een Israëlische soldaat, die het kind opneemt in zijn joodse gezin en hem de naam David geeft. Als Joessoef ouder is, besluit hij zich af te zetten tegen de bezetters. Op een dag komt hij oog in oog met de tegenstander te staan. Als Joessoef het litteken op diens wang ziet, beseft hij dat het zijn verloren gewaande broer Isma’iel is. Vanaf dat moment wordt het verhaal verder verteld door het jongere zusje, Amaal, dat na de verdwijning van Isma’iel geboren is. 

De schrijfster weet op een pakkende wijze de verschillende emoties tot leven te wekken. Enerzijds een allesomvattende liefde voor elkaar, hun volk en hun land. Anderzijds het intense verdriet en de totale ontreddering over wat hen overkwam. Door de ogen van Amaal wordt het heden en verleden op een prachtige manier samengebracht, en raakt de lezer in de ban van deze familiegeschiedenis. Daardoor kun je dit boek moeilijk wegleggen, en blijft het nog lang in je hoofd spelen. 

Deze roman is een herziene editie van Susan Abulhawa’s debuutroman ‘Het litteken van David’. Susan groeide op in het Midden-Oosten en woont nu in Amerika, waar zij artikelen publiceerde over de Palestijnse kwestie.