donderdag 5 december 2013

Sabine Thiesler - Bewusteloos ****

Een afschuwelijk ongeluk in Raffaels jeugd zorgt ervoor dat het zorgeloze leventje dat hij kent volledig overhoop wordt gegooid. Zijn tweelingzusje is dood en hij wordt weggerukt uit een warm, liefdevol gezin en achtergelaten op een kostschool. De verschrikkingen die hem daar ten deel vallen zorgen ervoor dat hij nog maar een ding wil: wraak op de personen die in zijn beleving daar verantwoordelijk voor zijn. Na jarenlang een losgeslagen leven geleid te hebben met vaak bloederige confrontaties, gaat hij op zoek naar zijn ouders. Hij vindt ze in Toscane waar zij een nieuw bestaan hebben opgebouwd. Zijn wraakgevoelens komen tot een hoogtepunt wanneer hij ontdekt dat zij nog een dochter hebben gekregen. Een dochter die als twee druppels water lijkt op zijn overleden zusje…


‘Bewusteloos’ is wederom beklemmend spannend en bezorgt de lezer flink wat kippenvel. Sabine Thiesler gaat krachtig van start; meteen na de eerste paar bladzijden heeft de spanning je in zijn greep en wil je alleen nog maar verder lezen. En net als je denkt te weten hoe het zit geeft Thiesler met vaardige hand een draai aan het verhaal waardoor je je pas verworven theorie weer aan de wilgen kunt hangen!

De auteur weet de personages zo subliem uit te werken, dat ze bijna tot leven lijken te komen. Vooral hoofdpersoon Raffael; de losbandige dertiger gedraagt zich bij vlagen weerzinwekkend, maar het volgende moment betrap je jezelf erop dat je hem bijna sympathiek begint te vinden. Wanneer de afgrijselijke geschiedenis uit zijn jeugd zich gaandeweg begint de ontrafelen, vraag je je dan ook af of een andere handelswijze het noodlot misschien had kunnen keren.  Zijn ouders kampen met dezelfde gevoelens. Als Raffael, jarenlang onvindbaar, ineens doodleuk hun leven weer  binnen wandelt, weten ze niet hoe te reageren. De liefde voor hun zoon wordt in toom gehouden door de herinnering aan de afschuwelijke gebeurtenis jaren geleden. De blijdschap over het weerzien legt het al gauw af tegen het gevoel van naderend onheil. Machteloos moeten ze toezien hoe Raffael wraakzuchtig hun gelukkige bestaan aan gruzelementen slaat.

Onder invloed van overmatig drankgebruik neemt zijn duistere kant steeds vaker de overhand. Wanneer Raffael zijn roes heeft uitgeslapen lijkt hij zich echter totaal niet bewust van zijn lugubere wandaden. Als lezer voel je hoe hij langzaam de grip op zichzelf verliest en steeds verder wegzakt in zijn waanzin.
Tot het laatst toe weet Thiesler de spanning te bewaren en genadeloos ontvouwt zich een huiveringwekkende ontknoping. Deze gruwelijke thriller baant zich een weg in je hoofd, en blijft daar nog lang rondspoken.
Een echte aanrader dus!


Hierbij wil ik Karakter Uitgevers B.V. graag bedanken voor het toesturen van dit exemplaar van ‘Bewusteloos’.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten