Pagina's

zaterdag 12 maart 2016

Hanni Mȕnzer - In naam van mijn moeder ***

Tijdens het opruimen van oma Elisabeths huis stuiten Felicity en haar moeder Martha op een dagboek. Stukje bij beetje ontdekken ze het donkerste hoofdstuk uit hun familiegeschiedenis.

Duitsland, 1937. Hitler staat aan de voet van zijn verwoestende succes. De Joodse dokter Gustav en operazangeres Elisabeth proberen met hun twee kinderen naar Londen te vluchten. Maar het plan mislukt en Elisabeth moet uitwijken naar Berlijn, waar ze de invloedrijke SS'er Albrecht Brunnmann ontmoet. Elisabeth staat voor een moeilijke keuze, maar besluit alles op alles te zetten. Hoe ver gaat ze om haar kinderen te redden?

De eerste hoofdstukken, welke zich concentreren op het leven van Elisabeth, vond ik wat stroef verlopen. Er komen heel wat namen en titels voorbij waardoor je gemakkelijk de draad van het verhaal kwijt raakt. Hoewel de tijd waarin dit verhaal zich afspeelt -de opkomst van Hitler- behoorlijk van invloed is op het leven van Elisabeth en haar Joodse echtgenoot Gustav, wordt het geheel naar mijn mening erg afstandelijk neergezet. Dat is jammer, want de gebeurtenissen vormen toch de aanzet tot het verhaal van dochter Deborah.

Zodra Mȕnzer de geschiedenis zich verder uit laat vouwen rondom Deborah, komt de vaart er meteen goed in. De aangrijpende manier waarop de auteur de verwikkelingen uit de doeken doet, maakt dat je aan je stoel gekluisterd blijft. Het volwassen worden van Deborah wordt op mooie wijze beschreven. Het gevoelige meisje groeit op tot een prachtige, jonge vrouw. Aan de ene kant nog wat naïef, aan de andere kant wordt zij zich langzaam bewust van haar kwaliteiten en ook haar uiterlijk. Zij laat zich verleiden door Albrecht Brunnmann, zich absoluut niet bewust van het sluwe karakter van deze man, die ook nog eens haar voormalig stiefvader is. Zij komt terecht in een voor haar totaal onbekende wereld, die zich afspeelt in een van de hoogste kringen rondom Hitler. Wanneer zij daar een leeftijdsgenootje leert kennen, begint Deborah de wereld om haar heen met andere ogen te bekijken. Haar nieuwe vriendin beseft meteen wat voor vlees zij in de kuip heeft, en voorzichtig introduceert zij Deborah in de geheime wereld van de spionage. Maar beide meisjes kunnen niet vermoeden hoe hoog de prijs blijkt te zijn die zij daarvoor moeten betalen..

Het inlevingsvermogen van Hanni Munzer is groot; moeiteloos komen haar personages tot leven en voor je het weet word je totaal door het verhaal gegrepen. Wat ik een minpunt vind van 'In naam van mijn moeder' zijn de kleine gedeeltes in het heden. Het boek begint en eindigt in het heden, maar deze gedeeltes zijn zo kort dat je totaal niet mee kunt voelen met de personages. Naar mijn mening had de auteur er beter aan gedaan deze gedeeltes weg te laten. Het verhaal had daarmee nog krachtiger overgekomen.
Desalniettemin heb ik enorm genoten van het lezen van 'In naam van mijn moeder' en zal het ook zeker aanraden aan anderen.




Geen opmerkingen:

Een reactie posten