maandag 13 mei 2013

Iny Lorentz - De wandelhoer *****


Konstanz, het jaar 1414. De beeldschone Marie Schärer leidt een onbezorgd leven, tot  haar vader besluit haar uit te huwelijken aan Magister Ruppertus Splendidas. Maar nog voordat het huwelijk kan worden voltrokken wordt Marie het slachtoffer van de hebzucht van haar aanstaande echtgenoot. Hij beschuldigt Marie van ontucht en ze wordt gemarteld en verbannen uit de stad. Splendidas weet de hand te leggen op het vermogen van vader Schärer en geeft opdracht om de man om te brengen. Marie slaat op de vlucht, maar dreigt te bezwijken aan haar verwondingen. Net op tijd wordt zij gevonden door Hiltrud, een vrouw van lichte zeden, die al rondreizend haar geld verdient. Als Marie genezen is blijft haar niets anders over dan zich aan te sluiten bij Hiltrud. Om te overleven is zij genoodzaakt haar lichaam te verkopen. Het enige wat haar op de been houdt, is haar diepgewortelde verlangen naar wraak op degene die haar alles afnam wat haar lief was.


Soms kom je een boek tegen waarbij je al tijdens het eerste hoofdstuk verkocht bent. ‘De wandelhoer’ van Iny Lorentz is zo’n boek, het is de 5 sterren meer dan waard! Tragedie, liefde, verdriet en wraak; allen doen van zich spreken in deze prachtige roman. Het verhaal begint meteen krachtig en door de meeslepende schrijfstijl is het alsof je het ook daadwerkelijk meebeleeft. De auteur weet de sfeer van vervlogen tijden zo goed te verwoorden dat je het bijna voor je ziet. De tradities, normen en waarden van vroeger tijden, het getuigt van een enorme inleving in de geschiedenis.

De belevenissen van Marie Schärer nemen je mee terug in de tijd en laten je kennis maken met de soms meedogenloze gebruiken en opvattingen van toen. Haar boosheid, haar verdriet en de onmacht die zij voelt grijpen je bij de keel. Al lezende groeit echter ook je sympathie en bewondering voor deze jonge vrouw die, overtuigd van het onrecht dat haar is aangedaan, vastbesloten de strijd aangaat. Het lukt Marie haar eigenwaarde te behouden en op weloverwogen wijze leeft zij toe naar het moment waarop zij eindelijk wraak kan nemen.

Iny Lorentz heeft met ‘De wandelhoer’ een adembenemend mooie geschiedenis neergezet, een ontroerend verhaal wat je meeneemt op een reis door de tijd en je alles om je heen laat vergeten. Als het einde van het boek nadert ga je steeds langzamer lezen; je wilt bijna niet dat het uit is. Ik ben dan ook blij verrast te horen dat ‘De wandelhoer’ binnenkort een vervolg gaat krijgen.

Hierbij wil ik Xander Uitgevers heel erg bedanken dat ik dit prachtige boek heb mogen lezen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten