vrijdag 24 mei 2013

Rosamund Lupton - Zusje ****

Wanneer Beatrice een telefoontje krijgt van haar moeder dat haar zusje Tess wordt vermist, vliegt ze onmiddellijk naar Londen. Dan wordt haar zusje dood gevonden in een openbaar toiletgebouw in Hyde Park. Tijd om te rouwen is er niet; de politie doet het af als zelfmoord maar Beatrice weet zeker dat haar zus dat nooit zou doen. Groot is haar vertwijfeling als blijkt dat zij de enige is die er zo over denkt. Haar moeder, haar verloofde Todd, de politie, niemand gelooft haar. Tess leed tenslotte aan een depressie na het verlies van haar baby. Maar Beatrice geeft niet op en gaat op onderzoek uit. Langzaam raakt ze verstrikt in een angstaanjagend complot. En hoe meer duistere zaken ze ontdekt, des te meer beseft ze dat ook zij groot gevaar loopt.


Met 'Zusje' heeft Rosamund Lupton een spannend debuut neergezet. Vooral het feit dat het is geschreven als een soort lange brief van Beatrice naar haar zusje Tess, is een slimme zet. Het geeft het verhaal veel meer diepgang en intimiteit, bovendien komen hierdoor de twijfels en onzekerheden die Beatrice overvallen heel knap naar voren. De verschillende karakters worden door Lupton goed uitgewerkt en door het mooie taalgebruik leest het vlot weg.

Beatrice probeert te ontdekken of er zich in de afgelopen periode iets heeft voorgedaan in het leven van Tess, waardoor zij het slachtoffer werd van deze nietsontziende moordenaar. Ze trekt in het huisje van haar zus, spreekt met vrienden en collega's van Tess en beseft dat ze haar toch niet zo goed kende als ze zelf dacht. De confrontatie die ze hierdoor aangaat met haar eigen geweten is heel goed uitgewerkt, gaandeweg begint Beatrice haar zus steeds beter te begrijpen. Maar hoe dichter ze hierdoor bij de waarheid komt, hoe meer ze beseft dat ook zij een doelwit is geworden.

Rosamund Lupton weet de spanning goed op te voeren, er is geen moment dat de aandacht verslapt. Sterker nog; het wordt steeds lastiger om het boek weg te leggen. Hoewel al vrij snel duidelijk wordt wat er gebeurd is, blijft de vaart in het verhaal onverminderd doorgaan. 'Zusje' zit qua opbouw heel stevig in elkaar, en wanneer de ontknoping nadert denk je eindelijk te weten hoe het zit. Maar dan komt de auteur met een heel verrassende wending. Een echte pageturner!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten