zondag 2 februari 2014

Pierre Lemaitre - Alex ***

Alex wordt in elkaar geslagen, ontvoerd en opgesloten in een verlaten pakhuis. Als ze bij bewustzijn komt bevindt zij zich in een hangende houten kooi flink wat meters boven de vloer. Eerst komt haar ontvoerder regelmatig langs om haar te vernederen, dan ineens ziet zij niemand meer. Niemand…behalve een aantal ratten die van een afstand naar haar gluren. Commandant Camille Verhoeven, belast met het onderzoek naar haar verdwijning, heeft totaal geen aanknopingspunten. Toch zet hij alles op alles om het slachtoffer te vinden. Maar is Alex eigenlijk wel een slachtoffer?

Pierre Lemaitre heeft een beklemmende manier van schrijven. Hij schud met het grootste gemak de meest gruwelijke details uit zijn pen, binnen no-time staat het kippenvel op je rug. ‘Alex’ is opgedeeld uit drie delen. Deel één begint bij de ontvoering van Alex, en de gruwelijkheden volgen elkaar dusdanig rap op dat Lemaitre aanvankelijk de aandacht goed vast weet te houden. Het feit dat de Franse auteur zijn personages niet tot leven weet te wekken op papier, maakt dat je maar niet in het verhaal komt. En dat is jammer want de ingrediënten voor een pakkend verhaal zijn wel degelijk aanwezig. Deel twee wist mij hierdoor maar matig te boeien.

Dat wordt echter volledig goedgemaakt door het afsluitende deel, waarin langzaam het hoe en waarom wordt ontvouwen. Zonder de richting van het verhaal prijs te geven, durf ik te beweren dat de plot werkelijk briljant is! De beklemmende toon is wederom huiveringwekkend aanwezig, en zijn de personages zo goed weergegeven dat het net is of je naar een film zit te kijken. Wanneer Lemaitre langzaam onthult wat de beweegredenen van Alex zijn, pas dan komt dit personage tot leven, voel je haar duistere emoties en doelgerichtheid van haar handelingen en lukt het je zonder moeite je in haar te verplaatsen.

Met dit gedeelte van ‘Alex’ heeft Pierre Lemaitre mij weten te overtuigen dat deze thriller wel degelijk een aanrader is, zij het met een wat minder gedeelte in het midden.


Hierbij wil ik Xander Uitgevers bedanken voor het beschikbaar stellen van het boek.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten