woensdag 21 januari 2015

Loes den Hollander - Voorbedacht ****

Het is de nachtmerrie van iedere ouder, en het overkomt Marjon van Brienen. Haar vriend Philippe brengt hun dochter Carice niet terug na een familiebezoek. Maar waarom? Er bestaan geen onoverkomelijke problemen tussen Marjon en Philippe, er wordt nergens strijd over gevoerd. Wat heeft hem bewogen om hun dochter mee te nemen en wat heeft hij met haar gedaan? Een grootscheeps onderzoek levert niets op. Philippe en Carice zijn spoorloos verdwenen.
Hoe moet je verder als wanhoop, woede en verdriet je leven beheersen. Wanneer erken je je verlies? Marjon kan nergens de antwoorden vinden. Tot ze bezoek krijgt van een vrouw, die haar iets te vertellen heeft..

Schijnbaar moeiteloos schrijft Loes den Hollander de ene thriller na de andere, allemaal even sterk. Maar moeiteloos gaat dat natuurlijk niet; wie de auteur volgt via Social Media, kent haar intrigerende postjes waarin zij verslag doet in welk stadium van schrijven zij verkeert. Als Den Hollander net begonnen is met een verhaal, dan moet zij de personages nog echt leren kennen. Zij moeten onder haar huid gaan zitten, en uiteindelijk haar in gedachten zo bezig gaan houden dat ze wel verder mòet schrijven. Ik blijf het bijzonder vinden om het ontstaan van een verhaal, een boek, zo mee te maken.

‘Voorbedacht’ is de nieuwste thriller van Loes den Hollander. Wederom heeft de auteur gekozen voor een actueel onderwerp. Het is de grootste nachtmerrie van elke gescheiden ouder; na het bezoek aan de ex-partner wordt het kind niet teruggebracht. De goedgekozen cover van ‘Voorbedacht’ geeft de gevoelens van wanhoop, angst en verdriet op een intense manier weer, je voelt het meteen zodra je het boek bekijkt. Je kunt niet anders dan denken aan de vermiste broertjes Ruben en Julian. Heel Nederland vreesde het ergste…

Marjon en Philippe hebben een LAT-relatie die bijna op zijn einde loopt. Samen hebben ze een dochtertje, Carice. Philippe bemoeit zich nauwelijks met de opvoeding en eigenlijk komt dat Marjon best goed uit. Haar hele leven draait om haar dochtertje en dat bevalt haar prima. Maar dan brengt Philippe Carice niet thuis na een bezoek aan zijn familie. Marjons leven verandert in een nachtmerrie; Philippe en Carice lijken van de aardbodem verdwenen.

Den Hollander weet de wanhoop van de moeder treffend weer te geven. Het kost de lezer totaal geen moeite zich in te leven in de gevoelens van angst, onmacht en afgrijzen. Het geheel wordt nog aangedikt door de onverwachte wendingen die het verhaal neemt. Hoewel ik persoonlijk vind dat er ietwat teveel twisten in verwerkt zijn, doet dat niets af aan de spanning in 'Voorbedacht'. Deze thriller grijpt je vast zodra je er in begint, en laat je niet meer los totdat je de laatste bladzijde gelezen hebt. Een echte 'Den Hollander'!Geen opmerkingen:

Een reactie posten