woensdag 16 juli 2014

Maartje Fleur – ‘De au pair’ ****

Caroline is dolgelukkig wanneer zij gaat samenwonen met haar vriend Arthur en diens dochter Lois in zijn prachtige villa. Ze ziet het romantische plaatje al helemaal voor zich; samen zullen zij een gelukkig gezinnetje vormen, voor altijd! Maar niet iedereen is zo gelukkig met haar komst. Al snel volgen er gebeurtenissen waardoor zij er niet meer omheen kan: iemand wil haar uit de weg ruimen. Arthur gelooft haar niet en denkt dat ze overspannen aan het worden is. Maar Caroline geeft niet op…

Ze ontdekt al snel dat het plaatje van het idyllische gezinnetje ietwat vertekent is. Het lukt haar niet een goede band op te bouwen met Lois; het meisje reageert stuurs op al haar toenaderingspogingen. Ook de hooghartige huishoudster Havers en haar ietwat vreemde zoon Marcel lijken niet van plan haar aanwezigheid zonder slag of stoot te accepteren. Caroline probeert vriendschap te sluiten met een paar vrouwen uit de buurt. Dat lukt, maar van hen hoort zij roddels  die zij liever niet had gehoord. Kan zij Arthur hierna nog wel vertrouwen?

Maartje Fleur is freelance journalist/schrijver. Van haar column ‘Floor Faber’, die zij maakte voor het tijdschrift Viva, werd in 2009 een tv-serie gemaakt met in de hoofdrol Georgina Verbaan. ‘De au pair’ is haar eerste thriller en hopelijk niet haar laatste, want ik heb genoten van het boek!

Fleur heeft een onderhoudende manier van schrijven waardoor je al snel helemaal in het verhaal zit. Je leeft mee met Caroline, voelt haar onmacht, haar teleurstelling en haar angst. De wijze waarop de auteur deze gevoelens omschrijft, en je laat voelen hoe het is om te denken dat je paranoia wordt, getuigt van een enorm groot inlevingsvermogen. Maar ook de andere personages worden goed uitgediept waardoor je als lezer bij sommige van hen toch wat vraagtekens gaat zetten. En net als je denkt te weten hoe de vork in de steel zit, gebeurt er weer iets waardoor je toch gaat twijfelen. 

Een klein minpuntje vind ik dat de ontknoping iets te laat in gang wordt gezet en dat op het allerlaatste moment nog snel wat losse draadjes aan elkaar worden gebreid. Hierdoor doet het een beetje afgeraffeld aan en dat is zonde. Het had beter geweest bepaalde losse eindjes (ruzie met zus) eerder in het verhaal uit te werken.

‘De au pair’ is spannend, bezorgt je kippenvel en laat je alles om je heen vergeten. Je wilt alleen nog maar doorlezen. Ik kan je aanraden om deze thriller nog snel even in je koffer te stoppen als je op vakantie gaat!Hierbij wil ik Uitgeverij Luitingh-Sijthoff heel erg bedanken voor het recensie-exemplaar van 'De au pair'.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten