donderdag 23 juni 2016

12 juni presenteerde Geertje Paaij 'Het niemandsland van een moeder'

Op zondag 12 juni jongstleden presenteerde auteur Geertje Paaij haar nieuwste boek 'Het niemandsland van een moeder'. Deze heugelijke gebeurtenis vond plaats in De Nieuwe Boekhandel te Amsterdam, en werd muzikaal omlijst door Father and Son, oftewel Leen en Stijn van de Berg.

'Het niemandsland van een moeder' is het derde boek van de auteur, eerder verschenen 'In hemelsnaam' en 'Volg de blauwe lijn'. Deze laatste vormt de voorgeschiedenis van 'Het niemandsland van een moeder'.

Paaij vertelt in haar boeken over haar eigen ervaringen, de laatste twee gaan over de moeizame relatie met haar dochters en de perikelen rondom de hulpverlening. In 'Volg de blauwe lijn' wordt duidelijk dat de oudste dochter lijdt aan Schizofrenie en zich bezig houdt met drugs. Daarnaast heeft de jongste dochter ADHD en worstelt zij met een persoonlijkheidsstoornis. Uiteindelijk loopt een en ander zo uit de hand dat Paaij de hulpverlening inschakelt. Helaas betekent dat niet altijd dat het daarna beter gaat. Sterker nog: op dit moment heeft de auteur weinig tot geen contact met beide dochters.


'Het niemandsland van een moeder' vertelt van de wanhopige worsteling van een moeder om een liefdevolle band te onderhouden met haar dochters. Paaij, zelf werkzaam bij de politie en redactielid van familievereniging Ypsilon, loopt daarbij ook tegen beperkingen aan die zijn opgelegd door de hulpverlening.


Wanneer Geertje Paaij tijdens de presentatie het woord neemt, vertelt zij openhartig over haar jarenlange strijd om haar dochters te helpen. Bij de hulpvereniging staan de patiënten voorop. Uiteraard is dat een goede zaak, maar het kan er ook voor zorgen dat je als ouders zomaar ineens langs de zijlijn komt te staan als het kind aangeeft geen contact te willen. Luisterend naar de schrijnende uiteenzetting kun je niet anders dan concluderen dat het goed zou zijn als een en ander zou veranderen wat betreft het beleid van de hulpverlening. Hiermee is meteen duidelijk wat Paaij drijft om haar boeken te schrijven. Voor haar dochters is het echter juist een reden om het contact te verbreken; zij verwijten hun moeder dat zij over de rug van haar kinderen geld verdient 'alleen maar om leuke dingen te doen'. Dat 'leuke dingen doen' inmiddels een soort overlevingsmechanisme is geworden om overeind te blijven, gaat daarbij volkomen aan hen voorbij.Het eerste exemplaar van haar nieuwste pennenvrucht geeft Paaij aan Els Sloot, die werkzaam is als familietherapeute. In heldere, duidelijke bewoordingen legt Sloot uit wat haar werk precies inhoudt, en hoe zij ten alle tijden probeert een brug te blijven bouwen tussen ouders en kind. Aangrijpend om te zien is dat zij daarmee een van de aanwezigen een handreiking geeft om het verbroken contact met zijn zoon voorzichtig nieuw leven in te blazen.

Tussendoor zorgt Leen van den Berg en zijn zoon Stijn, samen het duo 'Father and Son' vormend, voor een muzikale omlijsting in de vorm van enkele gevoelige liedjes van onder andere Wim Sonneveld.
Naast het officiële gedeelte is er ook ruimte voor gemoedelijkheid; onder het genot van een hapje en een drankje kunnen de gasten hun net gekochte boek laten signeren door de auteur. Er is daarbij ook ruimte voor het delen van persoonlijke ervaringen, waardoor men al snel met elkaar in gesprek raakt.Wat ook zeker niet onvermeld mag blijven, is de locatie waar de presentatie werd gehouden: De Nieuwe Boekhandel in Amsterdam. Naast de aanwezigheid van kasten vol met boeken, is het ook nog eens enorm interessant om uitgebreid de opvallende pilaren en balken in de winkel te bekijken. Deze zijn in de loop der tijd namelijk door vele auteurs en andere gasten voorzien van handtekeningen en quotes, echt zo leuk! Eigenaresse Monique Burger (op tv te zien als lid van het boekenpanel van DWDD) wijst me op de handtekening van Geertje Paaij zelf, die de auteur bij het verschijnen van haar eerste boek heeft geplaatst. 
En wat mij betreft hoort zij daar zeker tussen!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten