woensdag 26 april 2017

Stuart Neville - Het bloed kruipt ****

Toen de 12-jarige Ciaran Devine bekende zijn pleegvader vermoord te hebben, ging er een schokgolf door het land. DCI Serena Flanagan, toen een ambitieuze jonge rechercheur, nam Ciarans bekentenis af na dagenlang gewerkt te hebben aan het winnen van zijn vertrouwen. Hij is haar vriendelijkheid nooit vergeten – sterker nog, Flanagan is in de zeven jaar dat hij opgesloten heeft gezeten nooit helemaal uit zijn gedachten geweest. Reclasseringsambtenaar Paula Cunningham, die nu belast is met de taak Ciaran weer te begeleiden bij zijn terugkeer in de maatschappij, vermoedt dat er meer achter de moordzaak zit dan de politie destijds heeft ontdekt. Ciarans bekentenis heeft zijn broer Thomas gered van een veel zwaardere straf, en Cunningham ziet dat Thomas nog steeds een onnatuurlijk overwicht heeft op zijn jongere broer. Als ze met haar theorie naar DCI Flanagan stapt, begint het web van leugens rond de broers te ontrafelen, met mogelijk fatale gevolgen…

Stuart Neville is de veelbekroonde auteur van zes boeken. Hij woont in Belfast, Noord-Ierland. Nevilles boeken verschijnen in maar liefst vijftien landen en zijn werk werd genomineerd voor belangrijke thrillerprijzen. Het bloed kruipt is het eerste boek van deze auteur die in het Nederlands verschijnt.

Alleen al de cover van Het bloed kruipt is genoeg om het boek op te pakken en meteen te gaan lezen. De titel staat afgedrukt in bloedrode letters met daarboven: Eén moord. Twee broers. Zeven jaar vol geheimen. Tel daarbij op de twee jongens aan het strand met boven het water een donker dreigende lucht, en het plaatje is compleet. Geniaal!

De proloog is huiveringwekkend, sinister en herbergt een angstaanjagend voorgevoel. Je kunt dan ook niet wachten om verder te lezen.
Al snel wordt duidelijk hoe beschadigd de twee jongens zijn geraakt door alles wat zij hebben meegemaakt. Het is de fundering voor een allesomvattende broederschap waar niets of niemand tussen lijkt te kunnen komen, maar die niet warm en veilig aanvoelt. Thomas waakt over de jongere Ciaran als een aasgier over zijn prooi. Als Ciaran ook maar een stap uit de maat loopt, wordt hij meteen door Thomas weer in het gareel gedwongen.

Het bloed kruipt grijpt je bij de keel en laat je niet meer los. De korte hoofdstukken maken dat het razendsnel leest en de zinderende spanning verdwijnt geen moment uit het verhaal. Dat Stuart Neville zijn personages zeer goed neerzet is duidelijk; ik had meteen een enorme hekel aan Thomas!

Politie-inspecteur Serena Flanagan probeert het vertrouwen van Ciaran te winnen. Zij heeft het sterke vermoeden dat de jongere broer de moord op zijn stiefvader heeft opgebiecht om Thomas te behoeden voor een zware straf. Ook als lezer blijf je lange tijd in het ongewisse wie de moord op zijn geweten heeft. Flanagan doet haar uiterste best om uit te zoeken hoe de vork in de steel zit, hoewel ik de manier waarop zij zich opstelt soms discutabel vind.

Het bloed kruipt is een ijzersterke thriller. Nog lang na het dichtslaan van het boek blijft het verhaal in je gedachten rondspoken. Een echte aanrader!

Nieuwsgierig geworden naar dit boek? Gebruik onderstaande link,
of ga naar uw plaatselijke boekwinkel:

Geen opmerkingen:

Een reactie posten