vrijdag 27 september 2013

Camilla Grebe & Åsa Träff - Voor je stierf *****

Therapeute Siri Bergman is net moeder geworden. Na een aantal turbulente jaren heeft ze haar leven eindelijk op orde en durft ze weer in de toekomst te geloven. Maar wanneer ze op een dag een doos met papieren doorneemt die van Stefan -haar overleden echtgenoot- zijn, vindt ze een onwaarschijnlijk verband tussen zijn dood en een onopgehelderde moord. Hoewel Siri dacht dat ze over Stefans dood heen was, kan ze de gedachte niet loslaten dat zijn tragische ongeval iets te maken heeft met de moord. Ze gaat de zaak op eigen houtje onderzoeken. Terwijl ze het verleden in wordt gezogen, dreigt haar eigen leven in elkaar te storten. Ze verliest steeds meer de greep op haar bestaan en verandert ten slotte van jager in prooi.

Voor Vrouwenthrillers schreef ik de volgende recensie:

Siri is therapeute van beroep en getrouwd met Markus, samen kregen ze zoontje Eric. Het is niet Siri’s eerste huwelijk, eerder was zij getrouwd met Stefan die door een noodlottig ongeval om het leven is gekomen. Inmiddels heeft zij het verlies van haar eerste man zo goed als verwerkt, en is ze gelukkig met Markus en hun zoontje. Maar wanneer ze op zolder een doos vindt met papieren van Stefan, stuit ze op vreemde aanwijzingen. Aanwijzingen die haar doen vermoeden dat de dood van haar man geen ongeluk of zelfmoord is geweest, maar moord. Het laat Siri niet los en ze gaat op eigen houtje op onderzoek uit. Voor ze het weet haalt het verleden haar in en vormt haar speurtocht naar de waarheid een ernstige bedreiging voor haar zo gelukkige bestaan.

Deze spannende thriller komt van de hand van de Zweedse zussen Camilla Grebe en Asa Träff. Het is hun derde boek, eerder verschenen al Vredig en Bitterder dan de dood. Ook zonder de eerste twee thrillers gelezen te hebben kan ik concluderen dat de zussen gezegend zijn met een formidabele schrijfstijl.
Vanaf de eerste bladzijde word je meegezogen in het verhaal, vat je onmiddellijk sympathie op voor hoofdpersoon Siri en is de spanning zo drukkend dat je het boek niet meer weg wilt leggen. Ook de keuze om de gebeurtenissen uit heden en verleden om en om te vertellen is geniaal; als lezer weet je niks meer en minder dan Siri zelf. Je loopt als het ware naast haar als zij op eigen houtje naar antwoorden gaat zoeken.

Voor je stierf is een prachtig boek. Het stemt je tot nadenken over de liefde, en het vertrouwen in elkaar. Wat doe je als degene van wie je zoveel hield een heel ander persoon blijkt te zijn geweest? Als lezer leef je erg mee met Siri, en je vraagt je af hoe zij dit alles moet gaan verwerken. Voor je stierf heeft alles in zich wat een thriller zou moeten hebben, dus het krijgt de volle vijf sterren!
Geen opmerkingen:

Een reactie posten