woensdag 13 november 2013

Heleen van der Kemp - Blond 15 ****

In het Vondelpark in Amsterdam wordt een jong meisje gevonden. Vermoord. Gescalpeerd. Deze gebeurtenis staat niet op zich want enige jaren eerder, is er op soortgelijke wijze een jong meisje afgeslacht. Britt Franken, rechercheur bij de politie Amsterdam, wordt op de zaak gezet. Als alleenstaande moeder met een dochter van dezelfde leeftijd als het slachtoffer is ze extra gedreven om de dader te vinden en de zaak op te lossen. Dat is niet eenvoudig, onder meer omdat de media zich er vanaf het begin af aan mee bemoeit. Maar de echte tegenstand komt uit een hoek die Britt niet had verwacht.


‘Blond 15’ is het eerste deel van een reeks met rechercheur Britt Franken in de hoofdrol. Hierna volgt ‘Afrekening’ en in oktober van dit jaar is ‘Onschendbaar’ uitgebracht. ‘Blond 15’ mag dan een dun boek zijn, het verhaal is dat zeker niet!  Heleen van der Kemp gaat voortvarend van start en wisselt spanning af met gedeeltes uit het persoonlijke leven van Britt en haar dochter Bo. Hun man en vader werd vermoord toen Bo nog heel jong was. Britt doet haar best om tegelijkertijd een goede ouder en rechercheur te zijn, maar kan niet voorkomen dat Bo gevaar dreigt te lopen. Sterker nog; zonder het te beseffen zet zij zelf het leven van haar dochter op het spel. De spanning daaromtrent wordt goed opgevoerd en juist de afwisseling met de dagelijkse dingen weet de lezer mee in het verhaal te trekken. Ik heb me geen moment verveeld tijdens het lezen van ‘Blond 15’. Het is echt een boek om lekker mee op de bank te kruipen en net zolang door te blijven lezen tot het uit is.


De auteur weet haar personages meteen tot leven te wekken, het kost je totaal geen moeite je in hen te verplaatsen. De gevoelens en emoties worden beeldend weer gegeven en ook de druk die een alleenstaande ouder ervaart is goed voelbaar. De grote rol die Social Media speelt is natuurlijk helemaal van deze tijd. Britt is bezorgd om Bo, internet heeft een grote aantrekkingskracht op haar en haar leeftijdgenootjes en doordat Britt werkt is ze niet altijd in de buurt om Bo te beschermen. Daardoor voelt ze zich soms schuldig, maar langzaam komt het besef dat haar dochter toch best verstandige beslissingen neemt. Als ouder kun je je kind niet altijd overal voor behoeden en die dreiging voel je tussen de regels door sijpelen. De cliffhanger aan het einde van ‘Blond 15’ laat je dan ook achter met een vreemd gevoel van onrust. Ik kan niet wachten om aan het volgende boek te beginnen. Heleen van der Kemp heeft er zeker een fan bij!

3 opmerkingen:

 1. Hele mooie recensie Sandra! Ik heb ook erg genoten van de boeken van Heleen van der Kemp!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je wel, Ellie!
   Heb jij de volgende twee delen ook gelezen?

   Verwijderen
 2. Goeie recensie Sandra. Ik vond het ook een geweldig spannend boek, en ik heb deel 2 ook al gelezen. Nou 3 nog, maar die heb ik nog niet!

  BeantwoordenVerwijderen