vrijdag 27 maart 2015

Anita Terpstra - Anders *****

Je eigen kind herken je altijd. Toch?
Alma Meester en haar man Linc vormen met hun kinderen Iris en Sander op het eerste gezicht een normaal en gelukkig gezin. Maar dan verdwijnen de elfjarige Sander en zijn vriendje tijdens een vakantiekamp. Het lichaam van het vriendje wordt gevonden, Sander is spoorloos verdwenen.
Zes jaar later meldt Sander zich bij een politiebureau in Duitsland. Dolgelukkig sluiten Alma en Linc hun zoon weer in de armen, maar de hereniging verloopt allerminst vlekkeloos. De twijfel slaat toe: is Sander wel wie hij zegt te zijn? In een poging de waarheid te achterhalen moet het gezin voor eens en voor altijd uitzoeken wat er tijdens het kamp precies is gebeurd.

Soms kom je een boek tegen waarbij je, na de laatste bladzijde, in gedachten verzonken voor je uit blijft staren. De nieuwste thriller van Anita Terpstra is zo'n boek. 'Anders' stemt je tot nadenken en dwingt je haast om je eigen principes eens onder de loep te leggen. Wat zou jíj doen? Hoe zou jíj reageren, zou je het weten als ouder zijnde....of voelen?

Alma Meester en haar man Linc weten zich geen raad wanneer hun zoon Sander onvindbaar blijft. Met veel pijn en moeite probeert Alma de brokstukken van haar leven weer aan elkaar te plakken, maar het wil niet meer hechten. Langzaam groeien zij en Linc uit elkaar, totdat een scheiding nog de enige optie blijkt te zijn. Dochter Iris trekt zich helemaal terug. Alma's contact met haar wordt nog slechter dan het al was. Iris voelt zich enorm schuldig -de jongens waren immers onder haar hoede toen zij verdwaalden- maar het verdriet van Alma is zo groot dat zij haar dochter niet kan troosten. En dan -zes jaar later- krijgen ze een telefoontje dat inslaat als een bom: Sander is gevonden en hij leeft! Opnieuw staat hun leven op zijn kop. Na al die jaren is Sander weer bij hen thuis en is het gezin weer compleet, iets waar Alma alleen maar van kon dromen. Maar al snel blijkt het niet zo rooskleurig te verlopen als dat zij het zich had voorgesteld.

De thriller 'Anders' is mijn eerste kennismaking met auteur Anita Terpstra, en dat is mij heel goed bevallen. De boeiende wijze waarop de auteur het verhaal neerzet trekt je ogenblikkelijk mee in de levens van de hoofdpersonen. Ze weet me aangenaam te verrassen met de opzet van dit boek. Gaandeweg kom je tot het griezelige besef dat het niet het einde van het verhaal is wat er toe doet, maar juist het begin.

De manier waarop Terpstra steeds een tipje van de sluier oplicht, maar nét niet ver genoeg om het geheel te zien, maakt het lezen van 'Anders' tenenkrommend spannend. Voor mij was wegleggen geen optie meer en het tijdstip om te gaan slapen heb ik dan ook menig uurtje vooruitgeschoven. Ik moest en zou weten hoe het zat. De ontknoping was ronduit onthutsend en vooral de allerlaatste zin bezorgde me koude rillingen...

'Anders' staat als een huis en ik heb genoten van de wijze waarop het boek je vastgrijpt en niet meer loslaat. Ik geef daarom vijf dikke sterren! En Anita...je hebt er zeker weten een fan bij! 

Nieuwsgierig geworden naar dit boek? Bestel snel via onderstaande link,
of ga naar uw plaatselijke boekwinkel!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten