zondag 31 mei 2015

Femmetje de Wind - Rivka ****

Rivka Cohen groeit op met een vader die een zwaar oorlogstrauma met zich meedraagt. Ze probeert daaraan te ontsnappen, maar de liefde die ze zo gretig zoekt lijkt ongrijpbaar. Jaren later is Rivka gesetteld, ze heeft een man en een dochtertje. Toch blijft ze onrustig en twijfelt ze voortdurend over haar keuzes. Als haar minnaar van toen ineens weer opduikt, brengt hij behalve intense gevoelens ook vragen mee over haar verleden. De ontmoeting dwingt Rivka haar twijfels te toetsen en op zoek te gaan naar de wortels van haar familietrauma's. Hoe dichter ze bij de waarheid komt, hoe verder weg ze raakt van haar zekerheden tot ze alles dreigt te verliezen. Hoe ver zal Rivka gaan in haar poging het verleden te herstellen?

Femmetje de Wind is freelancejournalist. In 2003 bedacht ze het tijdschrift Jackie, waarvan ze zes jaar lang hoofdredacteur was. Eerder schreef ze voor Quote en Esquire. Voor dagblad De Pers schrijft ze wekelijks een column. Ook was zij een van de auteurs van 'Wat wil de man'.

Haar debuutroman 'Rivka' is een heel ander verhaal. Het behelst een groot deel van het leven van haar Joodse vader. Dat het absoluut niet makkelijk is om een zogeheten 'tweede-generatie-kind' te zijn, ondervindt De Wind aan den lijve. De zoektocht naar haar identiteit vormt de basis voor 'Rivka'. Minstens acht jaar werkte zij aan het boek, de dood van haar vader maakte het voor haar urgent het boek af te ronden.

'Rivka' is niet zomaar een boek over de Tweede Wereldoorlog. De focus ligt eerder op de hoofdpersoon die naarstig op zoek is naar haar identiteit. Dat het evenzeer een zoektocht is naar de roots van haar minnaar, geeft het geheel een intense draai waarmee de auteur je aan het boek gekluisterd houdt. De aantrekkingskracht die deze charmante Daniel Rubinstein op Rivka heeft, maakt dat zij haar vriend en dochtertje achterlaat en met hem op zoek gaat naar de oorsprong van zijn bestaan. Dat haar vader daarin ook een rol lijkt te spelen wekt niet alleen Rivka's nieuwsgierigheid, het maakt haar tevens aan het twijfelen over haar vaders integriteit. Terwijl ze langzamerhand antwoorden vinden op hun vragen, vallen er steeds meer stukjes van de puzzel op de juiste plaats. Ook bij Rivka zelf.

Wanneer Rivka weer eens aan het twijfelen slaat 'hoort' zij in haar hoofd de stemmen van een aantal overleden familieleden, die zich vol overgave met de kwesties bemoeien. Het zorgt voor een fijn laagje humor. De beeldende manier waarop de auteur de innerlijke strijd van Rivka weergeeft is haar ingegeven door haar eigen ervaringen. Dat geeft 'Rivka' een extra dimensie. Het is mede een geschiedenis waarvan de wortels liggen in beslissingen en daden van diverse betrokkenen, vaak voortgekomen uit emoties. De gevolgen daarvan zijn nog vele generaties voelbaar. Deze zware lading maakt 'Rivka' tot een boeiend geheel, omlijst door persoonlijk verdriet en gemis, wat een flinke impact heeft op de lezer. Zeker een aanrader!


Auteur: Femmetje de Wind
Titel: Rivka
Uitgeverij: Xander Uitgevers B.V.
Pagina's: 352
Genre: Roman
ISBN: 9789401603133
Prijs: 19,95
Ebook: 6,79

Nieuwsgierig geworden naar dit boek? Bestel snel via onderstaande link,
of ga naar uw plaatselijke boekwinkel!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten