maandag 25 augustus 2014

Marelle Boersma – Nobody *****

Vivian maakt zich zorgen over een van haar HAVO-leerlingen. De 17-jarige Lynn is afwezig en stil tijdens de lessen en lijkt zich meer en meer terug te trekken. Vivian vermoedt dat het meisje misbruikt wordt, maar Lynn laat niets los. Wanneer ze uiteindelijk achter de gruwelijke waarheid komt, is die erger dan ze ooit had kunnen bedenken...

Marelle Boersma schroomt niet om actuele misstanden aan de kaak te stellen in haar thrillers. In ‘Nobody’ is het onderwerp niet alleen actueel maar ligt het ook uiterst gevoelig; het boek is gebaseerd op ware feiten. Hoewel de gebeurtenissen zo heftig zijn dat je het bijna niet kunt geloven, verwacht ik van een alom gerespecteerde auteur dat ware feiten ook ware feiten zijn. En juist dat gegeven bezorgt me kippenvel. Hoe graag zou je niet willen geloven dat deze thriller ‘gewoon’ is ontsproten uit de onuitputtelijke fantasie van een auteur! In een interview met Boersma las ik de zin: “Inmiddels gaat het beter met Lynn…”. Deze uitspraak trof mij als een mokerslag; haar gruwelijke verhaal ìs echt gebeurd!

De schrijfstijl van Marelle Boersma is mij niet vreemd; ik las bijna al haar voorgaande thrillers. Ze staan elk garant voor een flinke dosis spanning, angst en mysterie die ik graag aantref in een thriller. Maar daarnaast is de sympathieke Boersma gezegend met een immens groot inlevingsvermogen. En juist dat tilt haar boeken nog een trede hoger op de ladder. De verschillende emoties en karaktertrekken van haar hoofdpersonen worden zo gedetailleerd weergegeven dat het haast onmogelijk is ze niet in levende lijve voor je te zien. En in ‘Nobody’ doet de auteur daar nog een schepje bovenop. Het personage van Vivian Fransen weet zij zo herkenbaar neer te zetten, dat het mij persoonlijk diep raakt. De momenten waarop Vivian ten prooi valt aan haar eigen onzekerheden en twijfels zijn voor mij zo herkenbaar. Boersma beschrijft haar emoties en gevoelens zo helder dat ik mijzelf ogenblikkelijk hierin terugzie. Dat op zich is al een mooie beleving tijdens het lezen, maar dat Vivian, tijdens een emotioneel gesprek met haar vader, een ontdekking doet die mij hielp inzien waar ik zelf mee worstelde….dat was een ervaring die ik niet gauw zal vergeten. Mede daardoor is ‘Nobody’ voor mij de volle vijf sterren waard, ik kan bijna niet wachten tot haar volgende thriller uitkomt!


Hierbij wil ik Uitgeverij 'De Crime Compagnie' enorm bedanken voor het toezenden van het recensie-exemplaar.

1 opmerking:

  1. Mooi beschreven! Google maar eens op 'ronde huis', dan gaat er een beerput open...

    BeantwoordenVerwijderen