vrijdag 28 oktober 2016

Linda Jansma - Judaskus *****

Barbara en Marcus van Brederoo wonen met hun twee dochters in een dorpje in Friesland, waar Marcus een huisartsenpraktijk heeft. Wanneer Barbara wordt lastiggevallen door een onbekende man, die het niet alleen op haar, maar ook op haar kinderen heeft voorzien, gaat ze de confrontatie aan. Maar dan lijkt het erop dat Marcus er meer vanaf weet...

Eén ongeluk. Twee gezinnen. Wat is de link?


Het lezen van een boek van de hand van Linda Jansma is als thuiskomen van een vakantie; wat voor moois je ook ervaren hebt, het is altijd weer fijn om in je eigen, vertrouwde omgeving thuis te komen. Ook met Judaskus is het weer raak. Vanaf de allereerste bladzijde is het alsof je deel uitmaakt van het verhaal, alsof je bij de hoofdpersonen in de huiskamer zit en luistert naar hun gesprekken. Jansma weet de karakters van haar personages enorm goed uit te diepen, waardoor je je meteen inleeft. De subtiele wijze waarop de auteur diverse huiselijke, dagelijkse dingen door het verhaal heen weeft, maakt dat je je op je gemak voelt en er eens lekker voor gaat zitten. Maar schijn bedriegt; de haast sinistere toon van de proloog belooft tenenkrommende spanning.

Judaskus gaat voortvarend van start; het is dus zaak je aandacht er goed bij te houden. Het verhaal springt heen en weer tussen diverse personages en tussen heden en verleden. Je hebt echt wel even tijd nodig voor je de juiste verbanden gaat zien. Aan de ene kant komt dit misschien wat verwarrend over, maar aan de andere kant schuilt hierin juist ook de kracht van het verhaal. Stukje bij beetje kom je dichterbij de kern van wat zich nou precies heeft afgespeeld in het verleden, en wat dat voor effect heeft gehad op de hoofdpersonen in het boek. Daarmee weet Jansma de aandacht van haar lezers vast te houden. Heel voorzichtig tilt ze het tipje van de sluier steeds verder op. En net wanneer je denkt dat je nu eindelijk snapt hoe het verhaal in elkaar steekt, neemt de auteur je mee in een verbijsterende ontknoping die je in de verste verte niet had zien aankomen.

De kracht van de succesvolle auteur schuilt in het perfect kunnen samensmelten van meeslepende spanning en het tot leven brengen van haar personages, met al hun angsten, dromen, twijfels en gedachten. Het intrigerende verhaal trekt bijna als een film aan je voorbij; je zit er middenin. Maar het zet je ook aan het denken en de thema’s die naar voren komen zijn voor velen heel erg herkenbaar.

Het is geen geheim dat ik enorm fan ben van de boeken van Linda Jansma; elke keer weer kijk ik reikhalzend uit naar haar nieuwste thriller. En wederom heeft de auteur mij niet teleurgesteld: Judaskus is echt waanzinnig goed. Zo goed dat ik 5 zeer verdiende sterren uitdeel!


Nieuwsgierig geworden naar dit boek? Gebruik onderstaande link,
of ga naar uw plaatselijke boekwinkel:
Geen opmerkingen:

Een reactie posten