zondag 30 oktober 2016

Anja Feliers - Kwijt ****

Sylvie heeft haar moeder al vroeg verloren, maar heeft het ondanks alles helemaal gemaakt: niet alleen is ze nog altijd een succesvol model, ze is ook host van een populaire talkshow op de radio. Tot een anoniem telefoontje van een luisteraar al het verdriet van de dood van haar moeder weer naar boven haalt. Vooral als blijkt dat niets is wat het lijkt te zijn. Psychologe Kathleen probeert Sylvie zo goed mogelijk bij te staan, maar blijft intussen zelf nauwelijks overeind door de moeilijke keuzes waar ze voor staat. Kwijt is het spannende zesde deel in de reeks rond psychologe Kathleen Verlinden.

Dat onze zuiderburen ook beschikken over steengoede auteurs bewijst de Belgische auteur Anja Feliers met haar nieuwste thriller Kwijt. Het is alweer het zesde boek in de spannende reeks en opnieuw ontmoeten we psychologe Kathleen Verlinden in één van de hoofdrollen. Hoewel ik maar één van de voorgaande boeken heb gelezen, is dat totaal geen belemmering geweest. Kwijt is prima op zichzelf staand te lezen; feiten uit het verleden die van belang zijn voor het verhaal worden gaandeweg uit de doeken gedaan.

Feilloos geeft Feliers de gedachten, emoties en hersenspinsels van haar personages weer. Daarmee weet ze je vanaf de allereerste bladzijde meteen dit indringende verhaal in te trekken. Ook geen ellenlange beschrijvingen van de omgeving of wat voor weer het is, nee, gewoon meteen ‘right to the point’. Daar houd ik van! De auteur voert de spanning meteen flink op,het is dus zaak je aandacht er goed bij te houden. Maar Feliers laat ook zien over een behoorlijk inlevingsgevoel te beschikken; haar personages komen levensecht over en het kost je totaal geen moeite om je in Kwijt in te leven.

Naar het einde toe voelt het een beetje of de gebeurtenissen zelfs de auteur te snel gaan en raakt ze me toch een beetje kwijt. Wellicht had Feliers iets meer de tijd moeten nemen om één en ander te ontvouwen. Er wordt eigenlijk geprobeerd te veel draadjes met elkaar te verbinden, waardoor juist die krachtige spanningsboog inzakt. Misschien wat hoofdstukken eerder beginnen met het ontrafelen? Naar mijn idee had dat het leesplezier nog een level hoger getild.

Ondanks deze -opbouwende- kritische noot ben ik van mening dat het verhaal zelf staat als een huis. Het is geloofwaardig; de Belgische auteur weet de scheidslijn heel goed te bewaken. Kwijt is huiveringwekkend spannend; het houd je aan je stoel gekluisterd. En ook al is het prima los van de reeks te lezen, ik ben zelf enorm nieuwsgierig geworden naar de andere delen. Die zal ik dan ook zeer zeker gaan lezen!


Nieuwsgierig geworden naar dit boek? Gebruik onderstaande link,
of ga naar uw plaatselijke boekwinkel:Geen opmerkingen:

Een reactie posten