donderdag 31 augustus 2017

Dolores Redondo - Dit alles zal ik je geven ****

In de steile wijngaarden van het Spaanse Ribeira Sacra komt Alvaro om bij een auto-ongeluk. Zijn partner Manuel reist zo snel hij kan van Madrid naar Galicië, maar tevergeefs: het politieonderzoek is al gesloten. Zijn adellijke, invloedrijke schoonfamilie ziet hem bovendien liever meteen weer vertrekken. Als Manuel op het punt staat de regio te verlaten, staat gepensioneerde politiecommandant Nogueira ineens voor zijn neus, die beweert dat de dood van Alvaro geen ongeluk was... Manuel, Nogueira en priester Lucas, jeugdvriend van Alvaro, beginnen aan een onheilspellende tocht op zoek naar de waarheid. Gaandeweg raken ze meer en meer verstrikt in een web van leugens, bedrog en familiegeheimen. 
'Dit alles zal ik je geven' is een intrigerende psychologische thriller over vriendschap, verraad, diep weggestopte geheimen, complexe familiebanden en duistere religieuze overtuigingen.

De Spaanse auteur Dolores Redondo (1969) is geboren in San Sebastián. Ze is getrouwd en heeft twee kinderen. De vertaalrechten van De beschermengel werden voor verschijnen aan 14 buitenlandse uitgevers verkocht en de filmrechten zijn in het bezit van de producent van Stieg Larssons Millenium-trilogie. In Spanje werden in korte tijd ruim 50.000 exemplaren van De beschermengel verkocht.

Al eerder las ik De beschermengel van Dolores Redondo, uitgebracht door Uitgeverij Cargo in 2013. Ik was hier erg enthousiast over, dus toen ik de kans kreeg om ‘Dit alles zal ik je geven’ te lezen, heb ik dit met beide handen aangepakt.

Het kostte me dit keer meer moeite om in het verhaal te komen, maar langzaam aan kreeg deze meeslepende familiegeschiedenis mij toch in zijn greep. Dolores Redondo heeft een prettige manier van schrijven. Hoewel zij soms iets te veel uitweidt over bepaalde zaken, maakt dit toch dat het verhaal echt tot leven komt. En wat voor verhaal! Als de hoofdpersoon er niet middenin zou zitten zou hij het zelf ook niet geloven.

Wanneer schrijver Manuel het vreselijke bericht krijgt dat zijn partner Alvaro bij een auto ongeluk is omgekomen, stort zijn wereld in. Maar alsof dat nog niet genoeg is blijkt het leven dat Manuel als het zijne beschouwde gebaseerd te zijn op leugens. In plaats van te kunnen rouwen om zijn omgekomen echtgenoot, krijgt de schrijver het ene na de andere verbijsterende verhaal te horen. Met stomheid geslagen reist de wanhopige Manuel af naar de plek des onheils; Galicië. Daar wordt hij geconfronteerd met de onheilspellende waarheid wat betreft zijn geliefde. Heeft Alvaro dan zo keihard tegen hem gelogen? Was zijn leven met hem dan echt een grote leugen? Manuel raakt verstrikt in de wirwar van zijn gevoelens. Wanneer hij hals over kop naar zijn huis in Madrid wil vertrekken wordt hij tegengehouden door politiecommandant Nogueira. Deze is ervan overtuigd dat de dood van Alvaro geen ongeluk was. In hun wanhopige zoektocht naar antwoorden stuiten de twee mannen op een verbijsterende waarheid...

Redondo is meesterlijk in het uiteenzetten van dit soort intrigerende familiegeheimen. Vriendschap, liefde, verraad en religieuze overtuigingen strijden om voorrang. De verbijstering en ongeloof bij Manuel weet de Spaanse auteur zo treffend weer te geven, dat je adem stokt bij het lezen. Ze geeft Manuel zoveel menselijkheid mee dat je als lezer je beide armen om hem heen wilt slaan om hem zo te behoeden voor nog meer tragedie. Je leeft met hem mee, valt van de ene verbijstering in de andere. Hoeveel kan hij nog aan? Maar Redondo waakt ervoor dat het geheel niet overdadig wordt, waardoor de intrigerende geschiedenis je blijft boeien. Ik heb genoten!Geen opmerkingen:

Een reactie posten