maandag 15 september 2014

Milou van der Will - In mijn bloed *****

Benthe Berg is journaliste. Samen met haar man en 5-jarige dochtertje woont zij in Ringerdam, een rustig klein dorpje in Noord-Holland  waar niet veel  gebeurt. Daar komt al snel verandering in als blijkt dat Ringerdam tevens de woonplaats blijkt te zijn  van een pedofiel. Benthe stort zich meteen op de verontrustende feiten, waarbij het haar wonderwel lukt professioneel te blijven. Totdat zij met het hartverscheurende nieuws geconfronteerd wordt dat haar dochtertje één van de slachtoffertjes blijkt te zijn. Vanaf dat moment neemt haar instinct het over…

‘In mijn bloed’ is de nieuwste thriller van Milou van der Will (freelance journaliste, interviewer). Eerder gooide zij al hoge ogen met ‘Rood licht’, ‘Breekijzer’ en ‘Een enkeltje Venus’ waardoor zij inmiddels in één adem wordt genoemd met Simone van der Vlugt, Esther Verhoef en Saskia Noort.
Van der Will schrikt er niet voor terug om in haar boeken in te gaan op soms geruchtmakende actualiteiten, zo ook in ‘In mijn bloed’. De pedofiel Rick V. die weg komt met een veel te lage straf -en bovendien door een aantal dorpsbewoners onschuldig wordt geacht- doet mij al snel denken aan de ingrijpende zaak rondom de pedofiel in West-Graftdijk, ook in Noord-Holland.

Benthe Berg is geen doorsnee type. De thriller-auteur zet haar neer als een krachtige, zelfbewuste  vrouw, enorm gedreven in het werk dat zij doet en vastbesloten om haar werk succesvol met het moederschap te combineren. Daarnaast is ze niet bepaald op haar mondje gevallen. Haar directe manier van doen mag dan verfrissend zijn, door haar vlijmscherpe tong en haar neiging mensen in gedachte al snel te veroordelen vond ik het soms lastig Benthe sympathiek te blijven vinden. Maar dat is dan ook het enige minpuntje wat ik kan bedenken. ‘In mijn bloed’ is een thriller met een duistere dreiging waarbij je, net als Benthe, soms toch op het verkeerde been wordt gezet. De spanningsboog  wordt krachtig opgebouwd en blijft tot het einde toe staan als een huis. Eenmaal begonnen kun je het boek echt niet meer wegleggen; ik wilde alleen maar door blijven lezen totdat ik eindelijk wist hoe het verhaal eindigde. Zo hoort een thriller te zijn, en na zo’n geweldige leeservaring is het kleine minpuntje ogenblikkelijk vergeven.

Van der Will laat zien over een groot inlevingsvermogen te beschikken door de afschuwelijke emoties die Benthe gaandeweg het proces overvallen zo treffend weer te geven. Tijdens het lezen bèn je Benthe, wòrd je hysterisch als tot je doordringt wat er met Céline is gebeurd en stà je ten einde raad met een vuurwapen om de hoek te wachten tot dat vreselijke monster naar buiten komt! De auteur heeft met haar vorige thrillers de lat erg hoog gelegd, waardoor de verwachtingen dan ook  hoog gespannen waren. Maar wat mij betreft is zij er meesterlijk in geslaagd om met ‘In mijn bloed’ wederom een uiterst spannende pageturner af te leveren, echt een aanrader!

*Deze spannende thriller mocht ik lezen voor Not just any book *

2 opmerkingen: