dinsdag 23 september 2014

Cilla Börjlind en Rolf Börjlind - De derde stem *****

De blinde assistente van een messenwerper wordt levenloos aangetroffen in een park in Marseille. Ze is de ex van een goede vriend van Tom Stilton, en samen onderzoeken ze haar dood. Intussen wordt in Stockholm het lijk van douanebeambte Bengt Sahlmann aangetroffen. Er is gepoogd het op zelfmoord te laten lijken, maar dat is overduidelijk niet het geval en de politie legt onmiddellijk de link met een grote drugsvangst van de douane. De zaak belandt op het bureau van Mette Olsäter, die het team leidt dat een grote internationale drugszwendel onderzoekt. Olivia Rönning is terug uit Mexico en raakt bij toeval betrokken bij de zaak-Sahlmann. Ze kiest daarin – hoe kan het ook anders – een heel andere weg dan het team van Mette Olsäter en komt zo op het spoor van de moordenaar. Maar die weet op zijn beurt inmiddels ook wie Olivia is…

Cilla en Rolf Börjlind behoren tot de meest gevierde scenarioschrijvers van Zweden. Dat hun charismatische personages ook in boeken uitstekend tot hun recht komen bewees het duo met hun thriller-debuut ‘Springvloed’. Deze ijzersterke thriller verscheen in maar liefst 26 landen. Na het lezen van ‘Springvloed’ voegde ik het Zweedse echtpaar meteen toe aan mijn lijstje met favoriete auteurs. Toen hun tweede thriller ‘De derde stem’ uitkwam kon ik dan ook bijna niet wachten met lezen!

Er verschijnen berichten dat ‘De derde stem’ als een op zichzelf staand boek te lezen is. Ik ben het daar niet mee eens; je mist echt cruciale informatie als je niet ook ‘Springvloed’ hebt gelezen. De verhaallijn van studente Olivia Rönning en oud-rechercheur Tom Stilton en hun relatie tot elkaar wordt verder uitgediept. Hoewel ‘De derde stem’ een flinke sprong in de tijd maakt vind ik dat niet storend. Je gaat moeiteloos weer op in het verhaal. Waar het debuut vooral de geschiedenis ontvouwt van wat er is gebeurd met de echte ouders van Olivia, is het in dit vervolg Tom Stilton die meer centraal staat. Tegelijk met Olivia ontdek je dat de stille, in zichzelf gekeerde rechercheur hele gegronde redenen heeft zoveel mogelijk afstand te bewaren, waarom hij zich heeft teruggetrokken als rechercheur en hoe het komt dat hij lange tijd onvindbaar was. Hoewel veel van de vragen die ik had na het lezen van ‘Springvloed’ in ‘De derde stem’ uitgebreid beantwoord worden, blijven er nog genoeg over om verlangend uit te kijken naar het derde deel!

Het schrijvers-echtpaar Börjlind heeft met ‘De derde stem’ een thriller van groot formaat afgeleverd. De verhaallijn is te complex om in deze recensie uit de doeken te doen -dus daar begin ik niet aan- maar door de boeiende manier van schrijven laat dit boek zich lezen alsof je een spannende film aan het kijken bent. Op zoek naar spanning word je in ‘De derde stem’ op je wenken bediend. Het verhaal ontvouwt zich in volle vaart, verliest werkelijk nergens ook maar een fractie van de opgebouwde spanning en na het omslaan van de laatste bladzijde kun je alleen maar hopen dat het volgende deel niet al te lang op zich zal laten wachten!


Hierbij bedank ik Uitgeverij A. W. Bruna voor het toegestuurde recensie-exemplaar.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten