zondag 1 mei 2016

Afra Beemsterboer - De muurbloem ****

De 24-jarige Roos heeft het op jonge leeftijd al goed voor elkaar: ze is eigenaar van een lijstenmakerij die gevestigd is in een monumentaal pand. Zo goed had haar moeder Lilian haar zaakjes niet op orde toen zij zo jong was. Wat heeft zich in die tijd voorgedaan en waarom wil Lilian daar niet over praten? Door verbouwplannen van de lijstenmakerij komen moeder en dochter dichter bij elkaar, en bij de waarheid over hun beider levens.

Afra Beemsterboer heeft al vele boeken op haar naam staan. En dat merk je aan haar schrijfstijl; het verhaal loopt soepel, geen losse eindjes en de personages worden goed uitgediept. De Noord-Hollandse auteur wilde altijd al schrijfster worden, maar wist dat ze daar niet meteen haar brood mee kon verdienen. Ze volgde een gedegen opleiding en bleef in haar vrije tijd schrijven. Uiteindelijk was het Uitgeverij Westfriesland die in 1990 haar eerste boek 'Omweg door de zomer' uitbracht. Ook sloot Beemsterboer zich aan bij het Valentijngenootschap. Dit genootschap werkt samen met vele auteurs om familie- en streekromans, maar ook historische romans meer onder de aandacht te brengen van het lezende publiek.

'De muurbloem' is een eigentijdse 'feel good'-roman. Het vertelt het verhaal van Roos Lammers, een schuchtere, jonge vrouw die een goedlopende lijstenmakerij runt. Haar moeder Lilian houdt belangrijke zaken over de afkomst en vader van Roos voor haar dochter verborgen. Roos groeit hierdoor op met een compleet ander beeld van haarzelf en haar familie. Hoewel Lilian vol goede bedoelingen zit, schept zij ongewild steeds meer afstand tussen hen beiden. Maar ze heeft buiten de doortastendheid van Roos gerekend. Wanneer de jonge vrouw haar winkel wil gaan verbouwen, stuit zij op een goed verborgen geheim. Dit is het begin van het instorten van Lilians zorgvuldig opgebouwde kaartenhuis; de gevolgen zijn niet te overzien. Kunnen moeder en dochter elkaar nog terugvinden tussen de scherven van hun beider levens?

De schrijfstijl van Afra Beemsterboer verraste mij; bij een 'feel good'-roman kwam als eerste de vergelijking van de alom bekende Bouquet-reeks bij mij op. Dat dat erg voorbarig was en dat ik daarmee ook nog eens volkomen fout zat werd al snel duidelijk; 'De muurbloem' is een prachtig, meeslepend en bij tijd en wijlen een spannend boek. Er zit een duidelijke, sterke verhaallijn in en de auteur gebruikt duidelijke, eenvoudige zinnen waardoor het verhaal vlot leest. Wat daarbij vooral opvalt is de grote mate van menselijkheid die Beemsterboer haar personages meegeeft. Niet alleen door middel van diverse emoties en gedachten, maar ook door de duidelijke ontwikkeling die sommige van hen doormaken. Dit maakt dat je meteen het verhaal in wordt getrokken en je totaal geen moeite hebt om je in te leven in de personages.

Ik heb 'De muurbloem' met heel veel plezier gelezen, en ik ga zeker meerdere boeken van Afra Beemsterboer op mijn lijstje bijschrijven.

Nieuwsgierig geworden naar dit boek? Gebruik onderstaande link,
of ga naar uw plaatselijke boekwinkel:

Geen opmerkingen:

Een reactie posten