vrijdag 30 oktober 2015

Celeste Ng - Wat ik nooit eerder heb gezegd *****

Juni, 1977. In het universiteitsstadje Middlewood ontdekt de familie Lee dat hun dochter verdwenen is. Een paar dagen later wordt het lichaam van de zestienjarige Lydia uit het meer gevist. Verteerd door schuldgevoelens slaat haar vader een roekeloze weg in die hem zijn huwelijk kan kosten. Haar moeder Marilyn is gebroken, maar vastbesloten om een dader te vinden - tegen elke prijs. Lydia's broer is er zeker van dat hun getroebleerde buurjongen Jack iets te maken heeft met het drama. Maar het is de jongste in de familie, Hannah, die meer ziet dan iemand zich realiseert en die wel eens de enige zou kunnen zijn die weet wat er echt gebeurd is.

Celeste Ng maakt met haar debuutroman 'Wat ik nooit eerder heb gezegd' werkelijk een verpletterende indruk. Niet in de laatste plaats door de twee zinnetjes op de allereerste bladzijde; 'Lydia is dood. Maar dat weten ze nog niet...' Deze geniale opening pint je ogenblikkelijk vast op je stoel en houd je daar met een ijzingwekkende kracht. De angstaanjagende woorden herbergen een ferme belofte van spanning, mysterie en verbijsterende onthullingen. Grandioos om zo een verhaal in gezogen te worden!

Dat de Amerikaanse auteur daarnaast nog meer kunsten beheerst wordt al snel duidelijk. Haar meeslepende manier van vertellen getuigt van een enorm groot inlevingsgevoel. Dat maakt dat je al snel het idee hebt dat de hoofdpersonen mensen zijn van vlees en bloed, mensen die zomaar tot je kennissenkring zouden kunnen behoren. Hoewel het in 'Wat ik nooit eerder heb gezegd' een familietragedie betreft van een Amerikaans-Chinese familie, kennen wij allemaal wel gezinnen of personen van andere nationaliteiten die met racisme en discriminatie te maken hebben. De schrijnende woorden die Ng gebruikt om deze diepliggende kwestie aan te snijden bezorgt je kippenvel.

De complexe familiebanden vormen de eerste stap naar de tragische gebeurtenissen die dit gezin treffen. Daarnaast zorgen verstikkende geheimen, ondermijnend wantrouwen en diverse emotionele worstelingen ervoor dat de afgrijselijke afloop onomkeerbaar zal blijken te zijn.

'Wat ik nooit eerder heb gezegd' verdient het om met alle zintuigen ervaren te worden, waarbij de geschiedenis bladzijde voor bladzijde onthult wordt en de puzzelstukjes de lezer leiden naar een weergaloze ontknoping. Echt een aanrader!


Auteur: Celeste Ng
Titel: Wat ik nooit eerder heb gezegd
Uitgeverij: A.W. Bruna uitgevers
Pagina's: 336
Genre: Roman
ISBN: 9789400506091
Prijs: 18,95
Ebook: 7,99


Nieuwsgierig geworden naar dit boek? Gebruik onderstaande link,
of ga naar uw plaatselijke boekwinkel:


Geen opmerkingen:

Een reactie posten