zaterdag 10 oktober 2015

Marelle Boersma - Enkele reis *****

Het geluk lacht Suus toe als ze haar droom volgt en naar het buitenland verhuist. Samen met zus Anouk en dochtertje Sterre settelt ze zich in een oude boerderij op het platteland van Zuid-Portugal.
Maar dan slaat het noodlot toe: Sterre verdwijnt spoorloos. Tijdens haar zoektocht merkt Suus dat er zaken voor haar verzwegen worden. Wie kan ze nog vertrouwen?

Op 10 oktober wordt 'Enkele reis' gepresenteerd; de tiende thriller in een reeks waanzinnig spannende boeken van de hand van Marelle Boersma. Dit jaar viert de sympathieke auteur haar tienjarig schrijfjubileum, en met deze gloednieuwe thriller kreeg zij voor elkaar wat ik mij bijna niet meer kon indenken: mijn jarenlange nummer één -'Vals alarm'- is gezakt naar de tweede plaats...ik heb mijn nieuwe favoriet gevonden!

Het verhaal gaat meteen voortvarend van start. Voor je het door hebt liggen de eerste hoofdstukken al achter je en word je -net als Suus- door het naderend onheil stevig bij de keel gegrepen. Marelle Boersma neemt je mee naar een prachtig landschap, waar de meest mooie bloemen en vruchten groeien, waar de uitgestrekte landerijen je tot rust manen en de vriendelijke bewoners je het gevoel geven dat je thuis bent gekomen. Maar schijnt bedriegt; dit idyllische plaatje vormt al snel de omlijsting van een verschrikkelijk drama.

Boersma bezit de geweldige gave de verschillende emoties van haar personages zo beeldend weer te geven dat je het er zelf benauwd van krijgt. Na de verdwijning van de kleine Sterre valt Suus ten prooi aan een allesverterende wanhoop. De verlammende angst maakt dat haar verdenkingen van de ene persoon naar de andere flitsen, in een wanhopige poging grip te krijgen op de afgrijselijke gebeurtenissen. Daarbij vraagt zij zich zelfs vertwijfeld af of ze dan soms zélf iets met de verdwijning van haar geliefde Sterre te maken heeft. Heeft ze bepaalde gebeurtenissen verdrongen? Net zoals ze dat in het verleden wel gedaan heeft?

Het feit dat je als lezer toch ook zo je vraagtekens plaatst bij bepaalde zaken, geeft goed aan hoe geniaal de opbouw van 'Enkele reis' in elkaar steekt. Naarmate de gebeurtenissen elkaar sneller op gaan volgen, en Boersma zich warm loopt voor een zinderend plot, is het wel zaak je aandacht erbij te houden. Er lopen dan flink wat verhaallijnen door elkaar. Toch is dat absoluut niet storend; het geeft juist heel goed de gemoedstoestand van de jonge, angstige moeder weer. Keer op keer laat Sanne in haar hoofd de gebeurtenissen van de afgelopen dagen de revue passeren. Waar heeft ze niet goed opgelet? Wat heeft ze over het hoofd gezien? Waar ìs haar kleine meisje toch?

Na de ronduit onthutsende ontknoping en het omslaan van de -helaas- allerlaatste bladzijde, ervaar je als lezer de aparte gewaarwording dat je weer even in het hier en nu moet 'landen'. Tegelijkertijd is dat toch de ultieme leesbeleving; het idee hebben dat je net terug komt van een enorm verre reis.

Er rest mij nog maar één ding wat ik wil zeggen: "Laat alles waar je mee bezig bent vallen, ren zonder omweg naar de dichtstbijzijnde boekwinkel en doe jezelf een exemplaar van 'Enkele reis' cadeau! Je zult er absoluut geen spijt van krijgen...


Nieuwsgierig geworden naar dit boek? Bestel snel via onderstaande link,
of ga naar uw plaatselijke boekwinkel!Geen opmerkingen:

Een reactie posten