maandag 12 oktober 2015

Verslag boekpresentatie 'Enkele reis' van Marelle Boersma

Op zaterdag 10 oktober werd 'Enkele reis', de allernieuwste (en tiende!) thriller van Marelle Boersma, gepresenteerd. Bovendien werd tevens het feit gevierd dat de succesvolle auteur dit jaar haar tiende schrijfjubileum viert. De feestelijkheden vonden plaats in het sfeervolle restaurant 'Loetje' in Laren en 'De Boekenwereld' mocht erbij zijn om verslag te doen. 


Bij binnenkomst worden we hartelijk welkom geheten door een stralende Marelle Boersma. Het is dan ook een enorme prestatie; tien jaar lang de ene na de andere fantastische thriller schrijven. Dat is zeker een feestje waard!
De kleine zaal, voorzien van prachtige accenten die terug doen denken aan de boerderij die 'Loetje' ooit was, biedt plaats aan het gezelschap van zo'n dertig gasten, waardoor het geheel een intiem karakter krijgt.


Ilse Karman, uitgeefster van 'De Crime Compagnie', roemde Boersma om haar succesvolle oeuvre. 'Nephila's netwerk' (2005), 'Stil water' (2006), 'Complex' (2007) en 'Schaduwspelen' (2008) werden niet uitgebracht door 'De Crime Compagnie'. Deze samenwerking begon in 2010 met 'De babymakelaar'. Leuk detail: de promotie van deze thriller vond plaats op de Libelle-beurs met -hoe kan het ook anders- beschuit met muisjes!
In 2011 volgde 'Vals alarm'. Deze thriller had de potentie om uit te groeien tot een bestseller, hetgeen vreemd genoeg niet meteen gebeurde. Het vergde het uiterste van het team van De Crime Compagnie, maar al hun werk werd beloond: 'Vals alarm' schoot pardoes De Bestseller top 60 in! Eindelijk was daar het verwachte succes. Inmiddels zijn er maar liefst 85.000 exemplaren van verkocht.
'Moederziel' (jan 2013), 'Ik volg je' (dec. 2013) en 'Nobody' (2014) waren eveneens een groot succes. Hetgeen ik ook voorspel voor 'Enkele reis'. Bij mij prijkt deze tiende thriller inmiddels bovenaan mijn lijstje van favoriete boeken van Marelle Boersma.

Naast de lovende woorden van haar uitgeefster, krijgt Marelle Boersma ook een geweldig mooi cadeau: een prachtig ingelijste versie van de drukplaat die is gebruikt voor de omslag van 'Enkele reis'. De sympathieke schrijfster is hierdoor zo verrast dat zij er even stil van is, en dat gebeurt toch niet vaak, aldus Boersma. Maar ze herpakt zich snel en vertelt haar gasten hoe 'Enkele reis' is ontstaan. Iedereen kent natuurlijk het vreselijke verhaal over de verdwijning van kleine Maddie McCann, die op dat moment met haar ouders vakantie vierde in het prachtige Portugal.

Deze tragische gebeurtenis -die tot op heden onopgelost is- laat Boersma niet meer los. Hoe vreselijk moet dit zijn voor ouders om door heen te gaan? Ooit zal zij er over schrijven, wanneer de tijd rijp is. En die tijd breekt aan. Samen met de uiterst sympatieke Jan Kostelijk (docent plantkunde) verhuist zij naar het mooie Portugal om daar hun gezamenlijke droom te verwezenlijken: zelfvoorzienend leven in de Algarve. En het is daar waar droom en nachtmerrie elkaar uiteindelijk ontmoeten. De tijd om erover te schrijven is aangebroken, en al snel is de inspiratie niet meer te stoppen.


Het eerste exemplaar van 'Enkele reis' wordt uitgereikt aan de speciale gast van deze middag: auteur Pim Faber. Faber is eindredacteur van het programma 'Vermist' en schreef de thrillers 'Costa Killer', 'Dwaalgast' en 'De val van '74'. Door zijn werk voor 'Vermist' kreeg Faber vaak te maken met vermissingen, helaas ook vaak die van kinderen. Het is een ware nachtmerrie voor de achterblijvers, aldus Faber. Hij was dan ook erg benieuwd hoe Marelle Boersma deze emoties in haar boek zou hebben verwerkt. Maar ook hij is vol lof over het uiteindelijke resultaat.

"Je 10e boek uitbrengen op de 10e van de 10e...van mij een dikke 10!!", aldus Pim Faber. Ook haalt de auteur nog even aan dat het voor hem erg prettig was dat hij 'Enkele reis' lekker ontspannen kon gaan lezen zonder zich druk te hoeven maken om mogelijke verdachten, bewijsstukken of andere zaken. Die lagen dit keer immers niet op zijn bordje maar op dat van de schrijfster.


Hierna is het tijd voor een hapje en een drankje en natuurlijk het laten signeren van 'Enkele reis'. Hoeveel mensen er ook staan, de schrijfster neemt de tijd voor ieder van hen. Ik blijf het bijzonder vinden om dit soort evenementen mee te mogen maken. Het laat ook de persoonlijke kant van de auteurs zien. Voor mij geeft dat toch een extra dimensie aan het lezen van hun pennenvruchten.
Marelle Boersma -en natuurlijk ook het gehele team van De Crime Compagnie-, nogmaals van harte gefeliciteerd met het tienjarig schrijfjubileum èn de prachtige tiende thriller 'Enkele reis'.
Ik hoop dat we in de toekomst nog jarenlang van je geweldige schrijfkunst mogen genieten!
Geen opmerkingen:

Een reactie posten