dinsdag 16 juni 2015

Linda Jansma - Verbroken ****

Ethisch hacker, Mara de Wolff, krijgt opdracht het netwerk van mediabedrijf Dutch Broadcast Group te testen op veiligheidsrisico’s. Het duurt niet lang voordat ze informatie onder ogen krijgt die niet alleen het bedrijf, maar ook haarzelf ernstig in gevaar brengt. Ze ontdekt dat iemand op het punt staat een ingenieus opgezet plan ten uitvoer te brengen, dat duizenden mensen het leven kan kosten en waarvan de gevolgen heel Nederland zullen treffen.

Thrillerauteur Linda Jansma wordt regelmatig omschreven als publiekslieveling, en dat is ze ook. Haar bescheiden, oprechte en warme persoonlijkheid klinkt door in haar schrijfstijl. Het kost de lezer dan ook geen enkele moeite om met de hoofdrolspeelster mee te leven. Bij elk boek gaat dat haast als vanzelf, zo ook in haar nieuwste thriller 'Verbroken'.

Jansma deinst er niet voor terug om actuele zaken in haar boeken aan te kaarten. Zo ging 'Schuilplaats' in op -soms verborgen- zaken rondom pleeggezinnen, raak je in 'Doelwit' verstrikt in de gruwelen rondom eerwraak en vertelt 'Tweestrijd' op aangrijpende wijze over de gevolgen van huiselijk geweld. In haar nieuwste thriller duikt de succesvolle auteur in de wereld van de hackers, ethische hackers wel te verstaan. Deze computerdeskundigen gebruiken hun kennis van het hacken om verborgen gaten in beveiligingssystemen op te sporen en te dichten. Hoewel dit niet een onderwerp is wat mij heel erg aanspreekt is dat totaal geen belemmering geweest bij het lezen van 'Verbroken'. Jansma heeft haar research goed gedaan; gaandeweg de gebeurtenissen worden een aantal technische hoogstandjes op professionele wijze uit de doeken gedaan, waardoor ook mijn interesse werd gewekt.

Ethisch hacker Mara de Wolff begint enthousiast aan haar nieuwe opdracht. Ze is goed in wat ze doet en dat maakt haar werk dubbel zo plezierig. Maar dat plezier slaat al snel om in regelrechte angst wanneer zij op onverwachtse zaken stuit. Mara is niet geheel zeker van haar zaak en besluit haar ontdekking nog even voor zich te houden. Maar voor ze nader onderzoek kan verrichten wordt ze slachtoffer van een inbraak, waarbij al haar computerapparatuur en harddisks worden ontvreemd. Al snel komt Mara tot het verlammende besef dat haar leven ernstig gevaar loopt. En niet alleen dat van haarzelf. De onheilspellende bedreigingen die haar ten deel vallen wijzen allen naar hetgeen Mara nog veel meer lief is dan haar eigen leven...

Linda Jansma zet met 'Verbroken' wederom een thriller van formaat neer. Haar zo karakteristieke schrijfstijl voelt als thuiskomen wanneer je genietend aan het lezen slaat in de wetenschap dat je nog een heel, steengoed, boek voor je hebt. Jansma weet de personages zo levensecht neer te zetten dat je de beelden bijna als in een film aan je voorbij ziet trekken. Dat deze gave niet onopgemerkt is gebleven bewijst een recent bericht van uitgeverij De Crime Compagnie waarin aangegeven wordt dat er serieuze belangstelling is voor de filmrechten van 'Verbroken'. En volkomen terecht. Maar voor het zover is: zorg dat jij ook zo'n scherp geprijsd exemplaar van 'Verbroken' kunt bemachtigen, kruip lekker weg in je luie stoel en maak je op voor weer een geweldig leesavontuur!






woensdag 3 juni 2015

Yvonne van Stigt - De Oerspronkelijke keuken *****

In 'De Oerspronkelijke keuken' gaan we terug naar de voeding zoals onze verre voorvaderen die ook gegeten zouden kunnen hebben. De recepten in dit boek zijn gebaseerd op oervoeding, ofwel het paleodieet. Dat is een pure, natuurlijke voedingswijze zonder suiker, granen, zuivel, nachtschadeplanten, peulvruchten en chemische toevoegingen. Het bevat oervoedingsrecepten voor 120 complete maaltijden; het ontbijt, de lunch en de avondmaaltijd. 'De Oerspronkelijke keuken' is uniek in zijn benadering door de vier verschillende oervoedingsvarianten: * Milde oervoeding, voor wie nog moet wennen aan een nieuwe manier van eten. * Basis oervoeding, voor wie wat strikter met voeding wil omgaan. * Koolhydraatarme oervoeding, voor wie het anders niet lukt om af te vallen. * Vegetarische oervoeding, voor wie geen vlees of vis wil eten.

Het eerste wat opvalt als je begint te bladeren in 'De Oerspronkelijke keuken' zijn de prachtige, kleurrijke foto's van de verschillende gerechten. Het boek barst bijna uit zijn voegen van de recepten, maar toch wil ik het niet 'alleen' een receptenboek of kookboek noemen. Het is veel meer dan dat; het eerste gedeelte geeft een beknopte, maar duidelijke uitleg over de werking van je lichaam. Van Stigt verdeelt de oervoeding in 4 categorieën: Milde oervoeding voor beginners en sporters, Basis oervoeding voor de kenners, Koolhydraatbeperkte oervoeding wanneer je ook af wilt vallen en Vegetarische oervoeding voor de vegetariërs onder ons. Superhandig, zo kun je de richtlijnen aanpassen naar eigen wens.

Persoonlijk begin ik langzaam de voordelen van oervoeding te bemerken; ik ben niet meer zo enorm moe, bewegen gaat een stuk soepeler en mijn buik is niet langer opgezet. Ik zit zelf op dit moment in fase 'Mild', zoals ik het zelf noem, dus nog niet streng qua eten. En zelfs nu al merk ik verbetering. Ik voel me er goed bij. Dat dat voor een ieder verschillend is, is een feit. Daarom vind ik het een goede zet om te zien dat er vier verschillende manieren zijn om oervoeding aan te passen naar je eigen persoonlijke voorkeuren.

De recepten zijn onderverdeeld in de vier verschillende categorieën, waarbij ook vermeld wordt of het voor ontbijt, lunch of diner geschikt is. De sterren, 1 t/m 3, geven de moeilijkheidsgraad aan. De smaakvolle vormgeving is een lust voor het oog en de duidelijke foto's nodigen je uit een en ander meteen zelf te gaan proberen. De begeleidende uitleg en tips geven je nog meer inzicht.

Na de recepten volgt deel 2 van 'De Oerspronkelijke keuken'. Hierin legt Yvonne van Stigt uit welke invloed voeding heeft op ons lichaam door de jaren heen. Zij bespreekt welke bouwstoffen en brandstoffen ons lichaam nodig heeft en dat het soms noodzakelijk kan zijn ons eetpatroon eens grondig onder de loep te nemen. Ook legt zij uit dat we allemaal anders in elkaar steken, en er dus geen pasklaar eetpatroon is dat voor ons allemaal werkt. De gouden regel hierbij is: goed naar je eigen lichaam luisteren! 'De oerspronkelijke keuken' is hierbij een heldere leidraad en helpt je afstand te nemen van oude, ingeroeste gewoontes.

Ja inderdaad, ik ben inmiddels al wat meer thuis in de materie van de oervoeding, maar ik merk ook dat het werkt voor mijn lijf. Sterker nog: wanneer ik iets eet wat niet thuishoort in de 4 categorieën van oervoeding (pasta, brood, zetmeel..) dan merk ik dat meteen. Ik ben dan duidelijk meer vermoeid, mijn buik is opgeblazen en ik heb last van mijn spieren. Dus voor mij is het duidelijk; er is winst te behalen met deze manier van eten! Maar omdat het voor een ieder van ons weer anders werkt, zou ik zeggen: neem eens de tijd om door dit prachtige boek te bladeren en kijk of er dingen tussen staan die je aanspreken. Zo kun je je eigen oordeel vellen. Je hebt maar een lichaam....laten we daar zuinig op zijn!

*Hierbij bedank ik Yvonne van Stigt dat ik dit mooie boek mocht lezen!*