Het eerste wat opvalt als je begint te bladeren in 'De Oerspronkelijke keuken' zijn de prachtige, kleurrijke foto's van de verschillende gerechten. Het boek barst bijna uit zijn voegen van de recepten, maar toch wil ik het niet 'alleen' een receptenboek of kookboek noemen. Het is veel meer dan dat; het eerste gedeelte geeft een beknopte, maar duidelijke uitleg over de werking van je lichaam. Van Stigt verdeelt de oervoeding in 4 categorieën: Milde oervoeding voor beginners en sporters, Basis oervoeding voor de kenners, Koolhydraatbeperkte oervoeding wanneer je ook af wilt vallen en Vegetarische oervoeding voor de vegetariërs onder ons. Superhandig, zo kun je de richtlijnen aanpassen naar eigen wens.
Persoonlijk begin ik langzaam de voordelen van oervoeding te bemerken; ik ben niet meer zo enorm moe, bewegen gaat een stuk soepeler en mijn buik is niet langer opgezet. Ik zit zelf op dit moment in fase 'Mild', zoals ik het zelf noem, dus nog niet streng qua eten. En zelfs nu al merk ik verbetering. Ik voel me er goed bij. Dat dat voor een ieder verschillend is, is een feit. Daarom vind ik het een goede zet om te zien dat er vier verschillende manieren zijn om oervoeding aan te passen naar je eigen persoonlijke voorkeuren.
De recepten zijn onderverdeeld in de vier verschillende categorieën, waarbij ook vermeld wordt of het voor ontbijt, lunch of diner geschikt is. De sterren, 1 t/m 3, geven de moeilijkheidsgraad aan. De smaakvolle vormgeving is een lust voor het oog en de duidelijke foto's nodigen je uit een en ander meteen zelf te gaan proberen. De begeleidende uitleg en tips geven je nog meer inzicht.
Na de recepten volgt deel 2 van 'De Oerspronkelijke keuken'. Hierin legt Yvonne van Stigt uit welke invloed voeding heeft op ons lichaam door de jaren heen. Zij bespreekt welke bouwstoffen en brandstoffen ons lichaam nodig heeft en dat het soms noodzakelijk kan zijn ons eetpatroon eens grondig onder de loep te nemen. Ook legt zij uit dat we allemaal anders in elkaar steken, en er dus geen pasklaar eetpatroon is dat voor ons allemaal werkt. De gouden regel hierbij is: goed naar je eigen lichaam luisteren! 'De oerspronkelijke keuken' is hierbij een heldere leidraad en helpt je afstand te nemen van oude, ingeroeste gewoontes.
Ja inderdaad, ik ben inmiddels al wat meer thuis in de materie van de oervoeding, maar ik merk ook dat het werkt voor mijn lijf. Sterker nog: wanneer ik iets eet wat niet thuishoort in de 4 categorieën van oervoeding (pasta, brood, zetmeel..) dan merk ik dat meteen. Ik ben dan duidelijk meer vermoeid, mijn buik is opgeblazen en ik heb last van mijn spieren. Dus voor mij is het duidelijk; er is winst te behalen met deze manier van eten! Maar omdat het voor een ieder van ons weer anders werkt, zou ik zeggen: neem eens de tijd om door dit prachtige boek te bladeren en kijk of er dingen tussen staan die je aanspreken. Zo kun je je eigen oordeel vellen. Je hebt maar een lichaam....laten we daar zuinig op zijn!
*Hierbij bedank ik Yvonne van Stigt dat ik dit mooie boek mocht lezen!*
Geen opmerkingen:
Een reactie posten